Иван Сотиров: ПП-ДБ заслужаваха "на косъм" да спечелят, за да разберат, че не може да се върви по този начин (ВИДЕО)

2368
Иван Сотиров: ПП-ДБ заслужаваха "на косъм" да спечелят, за да разберат, че не може да се върви по този начин (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с инж. Иван Сотиров – народен представител в два парламента, бивш кмет на район „Средец“ и избран на последните местни избори за общински съветник в Столичния общински съвет.

Гостът споделя, че коалицията ПП-ДБ не може да формира сама мнозинство в СОС и трябва да влезе в разговори или с ГЕРБ-СДС или с БСП. „Въпросът е дали тези мнозинства ще бъдат търсени на принципна основа за добрите решения за София, както всички поемаха ангажименти, или пак ще влезем в тези схеми на разпределяне на порциите „ти на мен, аз на теб“. Едно от нещата, които лично мен ме мотивира, и това което наблюдаваме от доста години е, че в целият Столичен общински съвет, всички участват в „сглобка“, няма сериозен политически разговор в общинския съвет. Има една омерта - на всеки съветник му се подхвърля по нещо за да гласува големите корупционни решения в СОС и затова нещата не се решават“ Още: "Стратегията на булдога" за завладяването на България (ВИДЕО)

„Има системен проблем, който никой не коментира. Не може двете основни политически сили в София ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с големите претенции, че са представители на демократичната общност, на десните хора, че са европейски партии, да нарушават всички основни принципи на демокрацията при номинацията си на кандидат за кмет. Нещо, което е абсурд, което е в нарушение на всички европейски практики и традиции на демокрацията. Партиите трябва да бъдат институции на демокрацията. Те трябва да бъдат образец за демократичен начин за взимане на решение. Самите партии са институции в една демократична държава, в една парламентарна република. Тези партии се държат като лични корпорации и за никой това не е проблем! Всички чакаха със затаен дъх кой ще „извади от джоба си“ (Б. Борисов – б.р.), и това не е за пръв път, това е вече системен проблем. Същото беше и в коалицията ПП-ДБ-СС. Хората питат: „Как точно „извадиха“ Терзиев в 12 без 5, след като те са се клели пред избирателите си и са разправяли дълго време, че ще правят предварителни избори за номинация. Събрали са се няколко души, решили. В едно интервю Терзиев казва, че 2019 г. Хр. Иванов го предлагал, защото хвърляха неговата кандидатура като отговорност на ПП, но до ден днешен трябва да гадаем точно как се случи това.“

„Истината е, че местната власт е изключително ограничена, защото имаме много тежка финансова централизация в България. Всички финансови ресурси се разпределят от държавата, а управленските правомощия на местните власти са доста ограничени. Имаме дори регрес. Ако първите години след падането на комунизма имаше една силна вълна към децентрализация, към създаване на местно самоуправление, ние виждаме, че последните две десетилетия се отнемат и финансовите възможности от общините. Отделно, че държавата изземва много от функциите от общините и им дава само най-неприятните неща, тези от които се трупат негативи“ Още: Губещият е човек, който не се интересува и не иска да проумее (ВИДЕО)

Инж. И. Сотиров споделя, че независимо кой идва на власт, в България се провеждат леви политики. „Централизацията на ресурсите, силната държава, преразпределителният процес всичко това поражда корупция. Това е комунистически манталитет - всичко да се контролира, всичко да се преразпределя. Това е нещото, което поражда корупция и което убива всички шансове за България.“

Целият разговор на Васил Данов с инж. Иван Сотиров можете да гледате във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Прогноза за времето - 2 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 1 юни 2024 г.

"Зелено движение" подкрепя исканията на гражданската инициатива "Даная за живот"

1 юни в МВР: Децата се докоснаха до полицейската професия (СНИМКИ)

Коментар №3 на седмицата: Балът на политиците

Коментар №2 на седмицата: Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Коментар №1 на седмицата: Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

Райко Байчев от Actualno.com с отличие "Майстор на словото" от конкурса Web Report

ДАЗД: Най-важното за децата е да ги разбираме, подкрепяме и обичаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com