Изгониха ли държавни служители хижарите на хижа "Христо Смирненски" без съд?

10820
Изгониха ли държавни служители хижарите на хижа "Христо Смирненски" без съд?
Снимка: БТС

Досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" вече не стопанисват сградата. На профила си във Facebook те твърдят, че са „незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз с помощта на 30 "мутри". От БТС също излязоха с официално становище, в което опровергават това, като обвиняват досегашните стопани, че са отказали да изпълняват задълженията си.

Досегашните домакини разказват историята накратко. „Семейството ни стопанисва хижата от 18 години. Когато е стъпило там тя е била изоставена и полуразрушена. Нямало е покрив, прозорци, врати, вътре са живеели стопански животни. За да се доведе до вид, в който да бъде използвана е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии и още много, много неща. Там е и труда и усилията на едно цяло семейство почти 18 години.

Коя е най-високата хижа в България?

Хижа “Иван Вазов”, която е разположена на 2300 м н.в., е една от най-високите хижи не само в България, но и на Балканския п...

Хижата е отдадена за стопанисване на ТД Юндола 1919 и то сключва два поредни 10 годишни договора с нас, единия валиден до 2027 година. Отношенията с БТС винаги са били повече от добри.До миналата година, когато се смениха хора на ръководни постове.

И тогава започна натиск и показване на влияние и сила, с цел да ни вземат хижата.Абсолмтно в прав текст са ни заявявали,че обектът е твърде апетитен, за да е наш!!!

В края на годината човекът, превърнал хижата от развалина в посещаван туристически обект, главата на нашето семейство, почина! Не мога да кажа,че причината за кончината му са събитията,но съм сигурна, че помогна! Тогава натискът върху нас стана още по голям.

На 30.03.дойдоха и ни залепиха бележка на вратата да се изнесем до 08.04.Бележка,не съдебно решение! За 10 дена да изнесем цяла триетажна сграда и 18 години живот там!И при действащ договор,който имаме. Отидохме в БТС и се разбрахме с тях да направим среща и да се разберем цивилизовано. Срещата беше вчера. Говорихме и уж се разбрахме, каква е нашата и тяхната позиция. Стиснахме си ръцете и ни казаха,че до няколко работни дни ще получим писмо с тяхното решаване. Днес в хижата се изсипаха представители на БТС заедно с 30 човека, повечето едри "Частни охранители" и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем дори якетата да не мръзнем!“, разказват досегашните домакини.

Те твърят, че в хижата имат стока за хиляди левове, обурудване и обзавеждане за десетки хиляди левове, дърва за отопление за хиляди, всичките им лични вещи, играчките на децата, лаптопа им с всички снимки на децата. „Нормално ли е това да се случва в 21 век в европейска държава?!?!  В момента 30 човека са вътре и се черпят от нашите продукти за победата!!!....това виждаме през прозореца. Ако това не е грабеж от държавни служители....незнам какво е?!?!“, пишат още те, като твърдят, че имат адвокати и ще се борят, като в момента искат да се даде гласност на случая.

Къде се намира най-старата хижа в България?

Хижарският живот е традиция в България. Едва ли има студенти, които да не са празнували своя 8 декември – своя дългоочакван празн...

Последва официална реакция и от Българския туристически съюз. Оттам твърдят, че след смъртта на Георги Банев, наследниците му са заявили, че не признават договора с БТС и отказват да изпълняват задълженията си по него. „Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС.

По тази причина от днес, 19 април, в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Призоваваме планинарската общност да не се подвежда по разпространяваните неверни, но сърцераздирателни твърдения, като ви уверяваме, че в момента в хижата присъства служител на бившите ѝ ползватели и той ще остане в обекта до изнасянето на личните им вещи. Извиняваме се за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „Христо Смирненски“ отново да отвори врати“, пишат от БТС.

Хижар: Хората идват на планина, но не нощуват

След два месеца на изолация хората са доста нетърпеливи и искат да се разходят в планината. Това коментира пред БГНЕС Владимир Русев, к...

Под публикацията на БТС има доста въпроси - например как така се е стигнало до ситуация да останат лични вещи на досегашните хижари и каква точно е ситуацията в отношенията - кой с кого.

Хижа "Христо Смирненски" се намира на 1860 метра надморска височина, в източната част на Рила. Достъпна е с автомобил - намира се на асфалтовия път между Юндола и язовир Белмекен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество