Извънредни мерки в четири европейски държави заради лошото време

15310
Извънредни мерки в четири европейски държави заради лошото време
Снимка: Getty Images/Guliver

Тежка зима удари Централна и Югоизточна Европа, като в редица държави суровото време принуди властите да вземат извънредни мерки, пише Агенция "Фокус".

Унгария

15-часово пътуване с влак от София до Бургас

15 часа продължи пътуването с влак от София до Бургас, съобщи 24 часа. Вместо в 16,20 часа в неделя, 26 януари, експресът за морето тр...

Заради поледиците в Унгария в няколко области на страната е забранено движението на тежкотоварни камиони с тегло над 7,5 тона, заявиха унгарските власти в събота вечерта. Движението на тежкотоварните камиони е забранено в областите Сомоги, Зала, Фейер и Толна, които се намират в югозападната част на страната. В тези райони полицията е в повишена готовност и ще се притече на помощ на закъсалите шофьори.

Междувременно властите ограничиха до 60 км/ч разрешената скорост на магистрала M7, която води от столицата Будапеща към Словения. Освен това Унгария забрани на камиони с тегло над 7,5 тона да влизат на територията на страната от Австрия. Същата мярка бе приета от Сърбия, чиято северна част е парализирана от снеговалежите.Поледиците възпрепятстваха и трафика в унгарската столица.

Франция

Редица градове по атлантическото крайбрежие на Франция бяха наводнени вследствие на високи приливни вълни. Все още в 11 департамента в западната част на страната е в сила оранжевия код за приливни вълни. На места ситуацията се успокои, като след червената тревога най-силно засегнатият департамент Финистер бе поставен под оранжев код за наводнения.

Италия

Силен сняг и леден вятър в Румъния затвориха Дунав мост

Дебел слой сняг покрива вече Южна и Източна Румъния, което доведе до затваряне на три магистрали, отмяна на влакове и трудности във въз...

От петък, 31 януари, цяла Италия е обхваната от силни бури, придружени от проливни дъждове, наводнения и обилни снеговалежи в Алпите. Очаква се страната да остане в плен на лошото време до вторник, 4 февруари. В резултат на валежите река Тибър достигна до парапетите на моста Милвио в Рим и нивото й продължава да се повишава. Властите следят с тревога ситуацията, тъй като част от помпите са източване на водите не са проработили.

Нивото на река Арно в град Пиза също е изключително високо, но отслабването на валежите в Тоскана доведе до оттичането на речните води и сега реката вече не е заплаха за района. Много от пътищата, включително тези за основното летище в Рим, също са наводнени. В Пиза ситуацията се е подобрила и вече не е смятана за критична. В Понсако около 1600 души са напуснали наводнените си домове и са се приютили при близки. В Сан Маниато около 1000 души също са били евакуирани превантивно, но повечето от хората вече са се завърнали по домовете си. Южно от Лацио река Аниен скъса дигите при град Субиако. Венеция също стана жертва на наводненията, като площад Сан Марко е под 25-сантиметрова водна покривка.

В планините пък температурите се повишиха, предизвиквайки опасност от лавини. Силните снеговалежи направиха движението в района много трудно, а на места домакинствата останаха без електричество. В района Алто-Адидже снежната покривна достигна 2 метра, а всички проходи са затворени. В залива на Неапол силният вятър парализира част от водния транспорт. В Калабрия има силни дъждове и мъгли, движението е затруднено, има и паднали дървета. В Сицилия и Сардиния е обявена тревога заради лошото време.

Великобритания

Вчера, 1 февруари, британското правителство се подготви за битка с бурите и наводненията. Министърът за околната среда Оуен Патерсън обеща държавата да направи всичко възможно, за да помогне на застрашените от наводнения хора, както и да се подготви за следващите бури и вълни, които се очаква да ударят Великобритания днес.

И в Италия времето е изключително неблагоприятно

На целия Апенински полуостров и италианските острови времето е много лошо. Бури, придружени от силни дъждове, а в Алпите от обилен сн...

По време на последната среща на държавната комисия за извънредните ситуации Патерсън обеща правителството да окаже „пълно съдействие” на спасителните служби и местните съвети. Той обяви, че са издадени предупреждения за пет големи наводнения в страната, и призова местните жители да се вслушат в съветите на агенцията за околната среда във връзка с кризисната ситуация. Влажното време продължава да застрашава с наводнения много региони от страната след ден на обилни дъждове и силни ветрове.

За днес, 2 февруари, в някои райони се очаква кратко затишие, а в Източна Англия - дори слънце. Силният вятър пък на места трябва да затихне. За понеделник, 3 февруари, обаче са издадени няколко предупреждения за проливни дъждове в югозападната част на страната и Уелс, както и за силни ветрове, достигащи до 60 и 70 м/ч.
Във вторник, 4 февруари и сряда, 5 февруари, валежите ще обхванат Югозападна Англия, Уелс и Северна Ирландия и ще бъдат придружени от ураганни ветрове, до 80м/ч в някои крайбрежни зони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com