Извънредно заседание на ВСС утре заради Ченалова

17864
Извънредно заседание на ВСС утре заради Ченалова
Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на Висшия съдебен съвет е насрочено за 10.30 часа в понеделник, 9 февруари 2015 г., предаде БГНЕС.

От дневния ред, публикуван на сайта на съвета, става ясно, че ВСС ще разгледа предложението на министъра на правосъдието за образуване на ново дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. На 22 януари ВСС отстрани Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца.

На заседанието в понеделник ВСС ще разгледа и образец на декларация за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имущество на кандидатите за главен съдебен инспектор.

Преди седмица с подписите на депутати от всички парламентарни групи за главен съдебен инспектор в НС бяха внесени кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Мандатът на главния съдебен инспектор изтече преди повече от две години. За да бъде избран нов са нужни гласовете на поне 160 народни представители.

Министърът на правосъдието Христо Иванов депозира искане до ВСС, с което настоява за образуването на четвърта поред "дисциплинарка" срещу отстранения съдия от СГС. Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова. Предложението е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ по повод на действията на съдийката по четири търговски дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com