Явор Гечев: Масовото носене на намордници ще създаде страх у хората

9542
Явор Гечев: Масовото носене на намордници ще създаде страх у хората
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Изключително разнопосочни мнения предизвика изменението в Закона за ветеринарномедицинската дейност и страстите около казуса не стихват вече дни наред. Зоозащитници и собственици на домашни любимци се противопоставят на промените. Други пък, които се страхуват от кучета, подкрепят законопроекта. Actualno.com проведе анкета сред няколко асеновградчани, някои от които отглеждат четириноги в домовете си, а друга част не са привърженици на идеята.

"Според мен трябва само големите кучета от агресивни породи да са задължително с намордник. Не може на куче от порода "коли", например, да му наложат това, само защото е голямо", казва собственик на куче.

Д-р Симеон Маджаров: Намордникът не може да реши въпроса с агресията на едно куче

Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1...

"Смятам, че намордник трябва да се слага на куче, което е опасно, агресивно или се спуска към други животни или хора, независимо от килограмите му. Ако кучето е възпитано и добронамерено смятам, че не е необходимо да се слага намордник. От друга страна, би било добре за безопасността на кучето, защото често се хвърля отрова", обяснява асеновградчанка също отглеждаща четириного вкъщи.

"Лично мен ме е страх от кучета. Едрите пък отдалече ги заобикалям. Трябва човек, пуснал куче без намордник, да плаща физическите и психичните травми, ако животното му ухапе някого", посочва жена, която няма домашен любимец.

"От хуманна гледна точка, не трябва никое куче да се разхожда с намордник. През лятото те се охлаждат чрез езика. Носенето на намордник затруднява този процес. Да не говорим, че има и породи, които с намордник не могат да дишат въобще. По друг начин стои въпросът за повода или каишката. Всички кучета, разхождани в градска среда, е задължително да се държат на повод от собствениците. Единствено без повод трябва да могат да се пускат в специално обособени кучешки паркове, които обаче, в много градове липсват. Съгласна съм и да се слагат глоби на стопани, които си разхождат любимците на места, забранени за кучета, но само при условие, че има специална зона, разрешена за животни. Повечето проблеми идват от бездомните кучета или от домашните любимци, чиито собственици не са положили достатъчно време за възпитанието им. Кучетата няма как да се делят на големи, малки или на породи. Има възпитани и обучени кучета, а другите са в графа бездомни. Защото домашните любимци, на които не се обръща достатъчно внимание при възпитанието, рано или късно, стават улични", изразява мнението си жена, която също отглежда куче.

"Да е задължително с повод съм съгласен, но да е с намордник не съм. Мисля, че управляващите трябва да се обърнат към компетентни хора по този въпрос. Този закон ми изглежда съставен ето по този начин:
"-Ся... Над колко килограма да пишем?
- Ми, не знам... Ай, 5, например?
- Добре, 5 килограма го пишем!".
Съгласен съм и с това, че кучето се охлажда основно през устата. Лятото, ако не си изплези езика, може да загине", казва асеновградчанин собственик на куче.

По казуса потърсихме и мнението на специалисти в областта, относно рисковете за здравето и ползата от носене на намордник от четириногото. Попитахме и кога едно животно може да прояви агресия срещу човек. Ето какво обясни от професионална гледна точка Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Жена е в шок, след ухапване от питбул. Собственикът го гледал в общите части на блока

Жена на около 40 г. пострада тежко, вследствие на ухапване от домашно куче, след междусъседска свада. Елена Кръстева от Асеновград е ка...

Каква е ползата и каква е вредата от постоянното слагане на намордник на кучетата?

Ползите са, че се ограничава възможността животното да нанесе наранявания на друго животно или човек като го захапе. Индиректна полза от носенето на намордник е сигналът, че кучето е опасно, поради което му е сложен намордник. Вредите - не всички животни могат да носят намордник по здравословни причини. Единственият начин кучето да се охлажда е през устата. Ако достъпът на въздух бъде ограничен по един или друг начин, то това би създало затруднения при определени животни (възрастни или от породи, които принципно имат затруднено дишане) и би изложило на риск здравето им. Също така, намордникът ограничава възможността кучето да пие вода. А в дни с високи температури едно животно може да се обезводни изключително бързо и по този начин да бъде изложено на риск. Не на последно място, освен че предпазва от ухапване, намордникът ограничава редица прояви на естественото поведение на кучето и постоянното му носене би имало по-скоро негативен ефект върху поведението му. Индиректно - масовото носене на намордници би създало излишно напрежение и страх сред хората, които не са свикнали с присъствието на куче около себе си и би вкарало всички животни в категорията "опасни". Също така, трябва да се има предвид, че не за всяка порода има подходящи намордници.

В случай на агресия, от страна на друго животно, кучето по какъв начин би могло да се защити, ако е с намордник?

При възникване на ситуация, при която животно без намордник нападне животно с намордник, то второто няма как да се защити, особено ако е и по-дребно като размер. От друга страна, носенето на намордник не е гаранция за защита в ситуации, в които едно значително по-едро куче, макар и с намордник, нападне по-дребно куче или дете.

По какъв начин може да бъде от полза подобно решение при проявена агресия от домашно куче към човек?

Само един случай на ухапване от змия е регистриран в Кюстендил

Само един случай на ухапване от змия е регистриран в Кюстендил и региона от началото на лятото. Това съобщиха за Радио „Фокус&rdq...

Нараняванията от захапката на куче могат да бъдат много тежки и дори да имат фатален резултат. В ситуация, при която собственикът не може да удържи домашния си любимец и особено, ако този домашен любимец е от едрите породи, намордникът би предпазил до голяма степен, но не и изцяло, жертвата. В такива ситуации поставянето на намордник, както и възпрепятстването на агресивно поведение, е изцяло отговорност на собственика. При настъпване на средни или тежки телесни повреди на човек вследствие на оставено без надзор домашно животно (независимо дали куче или друго, например кон), както и на смърт, собственикът носи и наказателна отговорност.

Кога едно домашно куче може да прояви агресия срещу човек?

Агресията може да бъде в резултат от много фактори. От една страна, ако животното е провокирано по някакъв начин или се чувства застрашено. От друга - ако е било възпитавано да проявява агресия спрямо хора или други животни. От трета - ако изпитва силна болка. Във всички подобни случаи собственикът би могъл да предотврати агресивното поведение на своя домашен любимец, ако полага достатъчно добри грижи за неговото здраве и възпитание.

По какъв начин трябва да бъде отглеждано домашното куче, за да не стане агресивно?

На първо място всеки, който реши да си вземе домашно куче, трябва да е наясно дали разполага с нужното време за общуване и работа с това куче. Липсата на правилно възпитание и осигуряване на нормални условия на живот за кучето са най-общо казано в основата на това то да развие асоциално поведение, включително и агресия. Не може да очакваме, че едно куче, което прекарва по-голямата част от денонощието вързано на синджир или затворено в празно помещение, без контакт с хора или себеподобни, ще развие нормално поведение. На второ място липсата на адекватни ветеринарномедицински грижи би довела до развиването на болести или увреждания, които да причиняват дискомфорт и болка на животното. В този случай то ще бъде много по-изнервено и съответно - с много по-нисък праг на търпимост спрямо хора и животни.

От ГЕРБ си признаха, че само собственикът определя дали кучето му е агресивно

Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това е законът сега, а изглежда ще бъде и в бъдеще, въпреки миналите дотук само н...

Слагането на намордници на големите домашни кучета, според Вас, ще реши ли проблема със случаите на хора, нападнати от такива животни?

Не мисля, че ще има коренна промяна, защото предвижданите санкции и ограничения вървят след проблема, а не търсят причините за възникването му. Инцидентите с домашни кучета са в резултат на безотговорното отглеждане, което пък е следствие от липсата на какъвто и да било контрол върху развъждането, търговията и придобиването на кучета. С други думи, всеки, напълно безконтролно може да развъжда и продава кучета и също така всеки може да придобие куче срещу невисока сума, а целият процес остава непроследим. Резултатът е, че хора, които нямат елементарна представа за това, как се отглежда и възпитава едно куче, стават собственици на животни, за които не са в състояние да полагат грижи или върху които да упражняват контрол. Същите тези хора са много по-склонни с лека ръка да се отърват от домашния си любимец, вместо да инвестират време, усилия и дори средства за правилната му социализация и възпитание. Това изискването за поставяне на намордник няма как да ограничи и в този смисъл потърпевши от предложените промени ще бъдат по-скоро кучетата на по-отговорните собственици, а безотговорните ще продължават да нарушават законите, както са го правели и досега. Смисъл от поставяне на намордници има единствено в ситуации, когато домашният любимец е поставен в нетипична за него ситуация, която може да предизвика случаен конфликт. Например, в градския транспорт или на места, където има по-голямо струпване на хора и възможност за случайно навлизане в личното пространство на кучето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество