Журналистите в БНР протестират срещу огромно орязване на доходите им

9610
Журналистите в БНР протестират срещу огромно орязване на доходите им
Снимка: БГНЕС

С 43% ще бъдат намалени авторските хонорари на БНР. В началото на тази година държавата намали бюджета на Националното радио с 10%.

Пред Нова телевизия журналистката Силвия Великова уточни, че намалението от 10 на сто не е само за БНР, а за всички бюджетни организации. Защо тогава се говори за 43% - ами защото се направи реорганизация да пострадат само част от служителите, обясни Великова.

БНР свива щат и реже пари

Българското национално радио (БНР) закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за ...

Според журналистите съкращения в радиото няма, заради 43-те процента намаление. Един от репортерите заяви, че ще му паднат доходите с 300-400 лева. Основната заплата на репортерите в БНР е 600 лева. Разчитаме главно на хонорари – за допълнително свършена работа, денонощно. Осемчасов работен ден имаме, но според това какви събития има, съм имала и десетчасов ден, и петнадесетчасов, и двадесетчасов, казаха в един глас журналистите.

Очакваме да се даде обяснение как са се изчислили тези проценти, как се разходват парите за отделните звена, възмутиха се журналистите. Синдикалните ни представители са подписали документ за конфиденциалност и дори не знаем какво се преговаря с ръководството, добавиха те.

Същевременно главният изпълнителен директор на БНР Радослав Янкулов изрази учудване от случващото се. В петък (8 май) се срещнах с голяма част от тези момчета и момичета и те излязоха със справки за финансите. Но имах впечатление, че и двете страни добронамерено искат да помогнат и да решим тази криза, заяви Янкулов. На въпрос дали сега протестът е срещу него или срещу финансовия министър Владислав Горанов, Янкулов отговори, че се учудва въобще от процеса. Той добави, че 2,4 млн. лева трябва да се съкратят от средствата за издръжка на персонал. За да стане това, или е трябвало да се уволнят 200 души персонал, или "да се изгребят до милиметър" всички допълнителни доходи. 1450 души работят в БНР, а 8% от тях са т.нар. "администрация", уточни Янкулов. Към кой вариант да се насоча - да съкратя 200 души, да лиша радиото от допълнителните доходи или да има някакъв микс, попита директорът на БНР. Той отрече да има непрозрачно харчене на средства в БНР. Не може да избегнем императивно наложена отгоре мярка. Сега не сме оставили нито един човек от радиото на улицата, без доходите, завърши Янкулов. Хонорарите се намаляват с 30%, добави той.

Имаме новина - ние знаем, че ни се режат с 43% хонорарите. Нямаме дилема - на улицата трябваше да останат хората, които не работят, отговори Силвия Великова. Нашата работа е трудна - трябва да сме бързи, точни, да сме първи и награда за професионализма бяха точно допълнителните хонорари. Ние знаем, че тези 2,4 млн. лева отиват във всички останали пера на БНР, но не и за персонала. Доколкото разбрахме от г-н Янкулов на 8 май, част от тях отиват за командировки. Къде отиват другите, попита Великова.

Лили Маринкова оглави "Хоризонт" на БНР

Лили Маринкова е новият директор на програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Журналистката стана емблематично име в родия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com