Когато орехите и сушените смокини срещнат шарана за Никулден

1985
Когато орехите и сушените смокини срещнат шарана за Никулден
Снимка: Lidl

С настъпването на декември пред нас се нарежда една страхотна серия от обичани семейни празници, като първият от тях е не кой да е, а именно Никулден. Независимо дали сме горди представители на някое от празнуващите имена или просто обичаме да похапваме вкусни рибни деликатеси, то на този ден е хубаво всяко семейство да приготви по някоя тематична рецепта шаран - ей така, за здраве и късмет, точно както повелява традицията.

Кулинарите често се сблъскват с един основен проблем, когато времето е малко, а гостите скоро ще почукат на вратата - как да приготвят най-бързо своите празнични блюда. Lidl са намерили решението на този проблем и от днес, във всеки магазин от веригата, можете да откриете напълно почистен шаран и даже без люспи. Всяка домакиня знае какво значи това -  значително да намали времето и усилията за неговото приготвяне и да увеличивремето да подготви себе си. А докато взимате шарана от близкия Lidl знаете, че винаги можете да набавите бързо и всичко необходимо за една такава приятна вечер у дома с близки и приятели. Предварителната им селекция на продукти дава възможност лесно да се ориентираме в асортимента, да получим избраното с най-доброто съотношение качество-цена и да намерим всичко нужно за дома и за трапезата, с което да блеснем в очите на гостите си.

Крафт ликьори от череша и малина на последния за годината фермерски пазар за Lidl

Традиционният фермерски пазар на Lidl, с който веригата подкрепя малките и средни регионални производители, ще се проведе този уикенд. ...

И, за да сме напълно ползотворни с това идейно четиво за Никулден, ще споделим с вас и една много подходяща и супер вкусна рецепта за този празник, а именно такава за пълнен шаран с орехи и сушени смокини.

Продуктите, които ще ни трябват за ястие от 4 порции за тази рецепта са: шаран (около 1.5 кг), 200 гр. смокини (сушени или накиснати в топла вода или ракия), 200 гр. орехи,  200 гр. гъби, 300 гр. ориз, зеленчуков больон, лук, чесън и около 100 гр. краве масло. Първата стъпка към приготвянето на тази толкова вкусна рецепта за Никулден с шаран е да почистим добре рибата и да я оставим да се изкисне за около час в студена вода - тук разбира се, ако сме посетили вече най-близкия до нас Lidl магазин и сме взели напълно почистен и без никакви люспи шаран, то спокойно може да прескочим тази толкова деликатна процедура и директно да го оставим да се изкисне в студената вода.

След това идва ред на етапа, в който трябва да започнем с приготвянето на ароматната плънка. За нея трябва да започнем със ситно нарязване на лука, който след това трябва да задушим на добре загрят тиган с олио. Когато из цялата кухня се разнесе онзи толкова завладяващ аромат на задушен лук, е време към него да прибавим и ориза, гъбите и бульона, които за фин завършек овкусяваме със сол, черен пипер и чесън. Следващата стъпка се състои в това да нарежем орехите и смокините и да ги прибавим към вече добре къкрещата и охаеща до съвършенство плънка. За финал към нея добавяме половина от предвиденото масло, разбъркваме енергично и сме готови.

С останалата част от маслото вече може да намажем нашия добре изкиснат шаран, като към този процес овкусяваме и с любимото за нас количество сол. След това идва ред да напълним рибата с нашата прекрасна плънка, като тук трябва част от нея да прехвърлим и в тавата, където спокойно ще позиционираме нашия никулденски шаран, посипан с нужното количество от зеленчуковия бульон.  

1,61 млрд. лв. е приносът на Lidl към българската икономика за 2021 г.

1,61 млрд. лв. е общият принос от дейността на Лидл България към икономиката на страната за 2021 г. Наред с общия ръст от 44% спря...

Последната стъпка е да поставим тавата в предварително загрята на 180° С фурна, и да го оставим да се изпече до хрупкаво златисто за около 60 - 70 минути. 

Това беше нашето предложение за тематична рецепта с вкусен и ароматен шаран за празника Никулден! Ако искате да разгледате в подробности всички стъпки по приготвянето на тази рецепта и да разберете защо смокините имат своето заслужено място в нея, може да изгледате специалното кулинарно видео с тази рецепта в YouTube канала на Lidl, или да посетите сайта на веригата, където може да откриете още такива подходящи предложения. Пожелаваме ви весело прекарване на празника и нека да ви е истински вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com