Коледните прасета под ножа през юни

16957
Коледните прасета под ножа през юни

Декември става юни. Перифразата на думите на Гео Милев "септември ще бъде май" коментира с нагледен материал писателят и общественик от община Белово Васил Дренков. Той бил изумен от покана за свинско погребение през юни и дори хванал ножа като истински касапин (на снимката). Преди това приятели и фермери под клетва го уверили, че животните падат курбан заради страшната криза с намирането на фураж и спекулативните цени, предаде Стандарт нюз.

Освен това дребните стопани на прасета се оплаквали от болести по тях и вместо да ги чакат до коледните тържества да станат по 200 кила, са ги прежалили за тегло от 50-80 килограма. Негов приятел дори го помолил вместо перото, да хване касапския нож и да обработи юнската кончина на недораслото прасе.

Стотици кочини опустяват тези дни заедно с празните чували със смески и зърно, царевица и ечемик, споделиха собственици на едно или две прасета, отглеждани с желание за внуците. Догодина остават само спечелилите европроекти по-будни стопани и ние бутаме свинските жилища, казаха с тъга фермери от едноличен семеен тип от септемврийско, беловско и пазарджишко. Все пак картината не е мрачна и има още любители на зимния древен ритуал, които вземат сутрин по два хляба за семейството и още толкова за животинчетата.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество