Коментар №2 на седмицата: Да даваме и Външно на Феномена и да се свърши тая мъка

20350
Коментар №2 на седмицата: Да даваме и Външно на Феномена и да се свърши тая мъка

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Имаме новина! Бойко Борисов съзря колко важно нещо е дипломацията и се запъна - не дава Външно на ПП-ДБ след ротацията. Можем да го поздравим - най-сетне се ориентира правилно. Този, който държи контактите с Европа и света, има много повече тежест от този, който само брои милиардите от Европа, все едно са като топчетата в супата му.

Сигурно има много причини лидерът на ГЕРБ да е неотстъпчив, но сред по-вероятните е и желание от страна на самата Мария Габриел да бъде хем премиер, хем външен министър. Това би било малко странно, защото ще ѝ трябва денонощие от 48, а не от 24 часа. И външният министър, и премиерът твърде много пътуват. Работа едновременно на двата поста е почти невъзможна. И колкото и да е вряла и кипяла госпожа Габриел, едва ли ще е по силите й да се справи.

Борисов се издаде, че е точно така - желанието е нейно, като подчерта, че не би дал поста дори на друг гербер, а само на нея. Значи нещата са сериозни - или дубъл, или чао на НЕкоалицията. Или поне така представя нещата експремиерът.

ОЩЕ: Как си представяте Мария Габриел като кукувица да стои в Министерски съвет? (ВИДЕО)

Другата страна - ПП-ДБ, лансира сегашния премиер за външен министър. Редица слухове предхождаха открито заявената от Кирил Петков позиция по този въпрос. И всичките тези слухове идваха откъм Европа - там просто са си харесали Николай Денков и това е положението. На Запад хората хабер си нямат от нашите сглобки и за тях най-нормалното нещо е един човек да е премиер, а друг - външен министър.

Само че у нас не е така. С триста зора съставената сглобка е напът да се разпадне, главно заради ината на Борисов.

Впрочем, има и трети вариант. Защо не дадат Външно на Феномена? Той хем ще е феноменален за такъв пост, хем ще намагнетизира доколкото може и международното положение.

И следвайки логиката на Борисов, според когото ПП-ДБ искали Външно, за да имат излаз навън, ще имаме ето какво. Феноменът получава излаз - навън, накъдето си иска, а ние рахатясваме. Може, примерно, да се поинтересува от европейските шахматисти (не българските, сакън) и да им удари едно рамо. Може да се върне към старата си специалност по бедствия и аварии. А може и да сложи прословутия си Опел за атракция пред Външно, както навремето направи Соломон Паси със своя Трабант. Само дето жестът на Паси беше артистичен, готин и напълно в добрия тон. А Феноменът, каквото и да направи, му се получава като произведено в час по трудово.

Самият той, впрочем, постоянно повтаря, че ДПС не иска министерства след ротацията. Вървейки по логиката, стигаме до извода, че обикновено не искаш това, което вече имаш. Ерго - ДПС няма защо да иска влияние, което вече притежава в удовлетворителна степен.

Сигурно този извод може да бъде оборен. Но както се казваше в онзи виц, съмненията остават.

Че куп министерства са си почти на пряко подчинение на ДПС, е видно от цялата Галактика. Но и че винаги можем да разчитаме на експертизата на другаря Пеевски, също е вярно. Колко му е да овладее и дипломацията - Кисинджър да не е нещо повече от него? Ще иде някъде при западнците, ще им викне "Къш" или "Млък" няколко пъти и ще направи Bulgaria great again.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com