Коментар №2 на седмицата: Продължаваме промяната: Ще се премени ли Илия или все ще е като при ония?

2278
Коментар №2 на седмицата: Продължаваме промяната: Ще се премени ли Илия или все ще е като при ония?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Помните ли за какво гласуваме, когато ходим на избори? За нещо по-добро! И понеже гласуваме за нещо по-добро, напоследък все повече ме притеснява дали и този път не уцелихме.

Не трябва да се правят грешки, да се излиза извън рамките на закона, защото "държавата ще им плати обяда" - това няма да се случи. Така премиерът Кирил Петков обясни какво се случва с борбата с едрата, ама най-едрата корупция, откакто "Промяната" пое властта.

Официално правителството на Кирил Петков стартира на 13 декември. Приемаме, че коледно-новогодишните празници са труден за работа период, независимо кое колко е спешно. Така е ясно, че кабинетът е на малко повече от месец и до края на 100-те дни има още време.

Петков обаче дойде със силната заявка за промяна. И няма човек, който да не е разбрал промяната така – справедливост и наказание за злоупотребилите и злоупотребяващите. Затова все още липсата на дела и дори конкретни законопроекти не може да не притеснява. Понеже напомня за 2008 - 2009 година. Нали помните как дойде Борисов на власт - или вече не?

Къде са нормативните стъпки за съдебна реформа? КПКОНПИ нали е приоритет – законопроект, дискусия, гласуване кога?

Внимателно следящите управленските процеси не може да са очаровани от действията дотук, защото вече има сериозни грешки. Достатъчно е да погледнем енергетиката – "Промяната" тръгна по път, който ГЕРБ предложи (мораториума), модифицира го след голямата първоначална грешка, не но се отказа от подхода. Сега все по-силно се чуват гласовете на "държавата трябва да оправи цената на тока" – ако такъв ще е подходът, той лесно може да се трансформира в "държавата трябва да оправи всичко". И тогава завършваме триумфално Прехода с пълен кръг – връщаме се там, където Тато ни водеше в живота. Но то си е хубаво така де - все едно да живееш с мама и тате. Като ти потрябва нещо, те оправят работата. Като поискат ти да свършиш нещо, много си независим, не става!

Специално по енергийната тема е много интересно как ще свалим цената на тока устойчиво, след като е пределно ясно, че не става въпрос само за вътрешни кражби? Как ще докараме повече газ от Азербайджан, но и по-евтин? Досега не се чува и дума за успех в тази насока, а Кирил Петков не пропуска да каже щом има успех. Дано скоро се чуе, нали имаше приказки как се говори "на най-високо ниво" – защото лятото идва, но после наред пак е зимата. Как обаче ще сме част от Зелената сделка, като сме далеч от замяна на базови мощности като въглищата, а през зимата слънцето грее по-слабо, вятър понякога има, друг път не? На никой не му пука за зелено, когато е посинял от студ или почервенял от жега! Не чуваме и за интерконектора с Гърция най-после бързо да става!

Дано се чуе скоро и как се справяме с ковид ваксинацията. Тя беше обявена за приоритет с идването на власт. 60% ваксинирани поне, каза Кирил Петков, когато беше поставен въпросът докога зелен сертификат. Сега сме на аха-аха 31%. И нито дума за голямата информационна кампания, с която щяхме да се убеждаваме. Всъщност за момента гласът на "Възраждане" отеква далеч по-силно и политиката превзема тотално науката. Аргументът, че правителствените експерти се крият от хората за истински дебат, се чува много силно и звучи много правдиво. Много малко хора си дават сметка, че всъщност когато говорят експерти, това не може да е информационна сергия – защото не всеки разбира за какво става въпрос! Но това е и големият дефект на демокрацията – тези, които разбират, и тези, които нищо не разбират, но си мислят, че много знаят, са с равни сила на гласа пред урната. Кирил Петков обаче се съгласи да има такъв дебат, който да омеша в едно експерти и политици пред очите на всички разбиращи и всички неразбиращи гласоподаватели – хвана се на хорото и сега няма пускане. И това може да изиграе много лоша шега, ако вземе да се окаже, че "Омикрон" не е началото на края на пандемията, а просто природна шега. Защото следващият път ще е като с Лъжливото овчарче – като дойде вълкът, съвсем никой няма да повярва. И без това сега масово не се вярва. Но пак ще се сетим, че морето не е до колене, когато ни дойде до главата. Сякаш винаги така се случва в България, за съжаление и все по-често и по света.

Така че – как върви с 60-те процента и кога ще стане? А върви ли вече да кажем, че зеленият сертификат не може да е оръжие срещу разпространение на заразата, но че е силно оръжие срещу разпространението на смърт? Поредно изследване (украинско) има в тази насока, макар и още чернова - въпросът е, че такива данни се трупат ли трупат! И че е крайно време да говорим за нещата такива, каквито са!

Може би на "Продължаваме промяната" просто им трябва повече време. Дано – не е лесно да изринеш Авгиевите обори. И все няма време - дела трябват, с думи е до време!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com