Коментар №3 на седмицата: Спомняте ли си, че "яко ще измрем"?

18518
Коментар №3 на седмицата: Спомняте ли си, че "яко ще измрем"?
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Помните ли кога генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски каза, че яко ще измрем? А помните ли кой е Мутафчийски? Питам, защото отдавна е доказано, че особено в България, има огромен дефицит на памет. Ако не беше така, нямаше чак след 11 години да се сетим кой и как ни управлява. То и това вече забравяме, но скоро ще си го спомним.

Ще си спомним през думите на Мутафчийски. Защото те бяха казани от човек, който много добре си даваше сметка за нещата. На първо място – че нямаме държава. Всъщност COVID-19 добре показва коя държава колко е държава. За нашата – приехме сега да носим маски на открито, при определени условия. Само че следва да погледнем причинно-следствено на нещата.

И така – причината да се разболеем е вирусът SARS-CoV-2. Въпросът е къде можем да го хванем, пипнем, глътнем и гаврътнем? Знаем как – като го вдишаме, независимо дали от дъха на друг човек или защото си пъхаме мръсните ръце в устата. Та на въпроса – къде има повече хора, които са близко един до друг физически? Къде се струпват хора? При настъпващото студено време не е навън.

Какво се случва с тестването в училище? Проследяват ли се епидемиологичните вериги там? Данни и статистика колко заразени са открити като контактни при случай на COVID-19 в училище и детска градина има ли? А има ли контрол в големи фирми, в които работят примерно повече от 100 души? Колко заразени има от такива места? В колко случаи е било заради неспазване на прословутите 3 "Д" - дистанция, дезинфекция, дисциплина? Как е положението по дискотеките, баровете, заведенията? Някаква статистика за там?

Мълчание. И като се мълчи, идва недоверието. Почват конспирациите, простотиите. Минаваме на ниво ама няма такъв вирус, ама има и е по-смъртоносен от всичко виждано досега. И се губи фокусът.

А докато го губим тоя фокус, ето малко статистика. За последното денонощие починаха 29 души – тоест дневен рекорд. Абсолютно ясно е, че колкото повече заразени има т.е. разпространение на вируса, ще се увеличават и по-тежко болните. Като се увеличават по-тежко болните, ще се увеличават и смъртните случаи. Неверниците могат да погледнат Чехия. И там се хвалеха колко добре са се справили пролетта, но се усетиха, че морето не е до колене в края на септември. Само че вчера вече имат 120 смъртни случаи и наближиха 15 000 заразени само за ден – данните са от Worldometers.

Сега вече се опира до интелигентност и отговорност. Държавата ни и в двете отдавна е провал. Дано все пак щетите не са твърде големи – защото все сме твърде умни, но последни или предпоследни във всички значими класации за стандарт на живот в Европа. За това сме си виновни всички ние - но най-вече тези, които действително имат повечко мозък в главата и които не съумяват да го използват така, че да убедят тези с по-малко мозък.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...