Конституционният съд отклони въпроса за военната подготовка - "парламентът преценява"

2468
Конституционният съд отклони въпроса за военната подготовка - "парламентът преценява"
Снимка: iStock/Guliver

Конституционният съд отклони искането на служебното правителство за задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 от основния закон на страната. Става дума за въпроса, отправен от Министерски съвет към КС, допустимо ли е въвеждането на задължителна военна подготовка на гражданите със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили.

Определението е взето с единодушие на 4 април, става ясно от деловодството на КС. Така съдът не уважи искането на служебния кабинет да тълкува възможността да се пристъпи към задължително военно обучение в мирно време.

Министрите питат Конституционния съд може ли да се въвежда задължителна военна подготовка

Служебното правителство поиска от Конституционния съд да каже дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Това...

Делото беше образувано през януари тази година. Министерският съвет смяташе, че е от съществена важност дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност. В това число влизаше въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 1 януари 2008 г. наборна военна служба.

Кабинетът на Гълъб Донев искаше задължително тълкуване на разпоредба от Конституцията, казваща, че "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона", както и че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон".

Конкретният въпрос беше: "Допуска ли Конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?".

Производството сега е прекратено и искането е върнато на подателя заедно с препис от определението, се вижда в електронното деловодство на КС. Докладчик по делото е Соня Янкулова.

Принцесата на Испания започва 3-годишно военно обучение, за да оглави въоръжените сили на страната

Испанската принцеса Леонор, която е основният наследник на трона, започва 3-годишно военно обучение от август тази година. Това е необх...

Конституционният съд се аргументира, че по принцип се тълкуват норми, които са неясни, а тази е напълно ясна. А именно – основният закон създава задължение за парламента да уреди със закон подготовката на гражданите за защита на отечеството.

Според съдиите разбирането на правителството на Гълъб Донев, че „воинските задължения“ значат само „задължителна наборна военна служба“, не намира опора в Конституцията. Конкретната разпоредба в нея възлага възможно най-широка нормотворческа компетентност на текущия законодател, без да установява конкретни ограничения относно начина за реализиране на конституционното задължение на българските граждани за защита на отечеството, а и да подготовката им в изпълнение на това задължение.

Парламентът е ограничен единствено от конституционните принципи и ценности, добавя КС и твърди, че може да се произнесе дали Народното събрание ги е спазило само когато има конкретен закон.

Парламентът е този, който следва да направи преценка, в съответствие със средата за сигурност и заплахите за страната в конкретния исторически момент, на необходимите и възможни начини за подготовка на гражданите за изпълнение на задължението им за защита на отечеството, се казва още в определението. Конституционните съдии прехвърлят топката обратно в полето на правителството и на парламента.

Военно обучение и джендър идеология: Янка Такева и Георги Богданов в лют спор за образованието

Голям спор в ефира на БНТ заради образованието и какво трябва да е залегнато в учебните часове заформиха гостите на Георги Любенов &nda...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com