Красен Кралев: Единственият ни шанс е да спазваме предпазни мерки

1713
Красен Кралев: Единственият ни шанс е да спазваме предпазни мерки
Снимка: БГНЕС

"Единственият шанс, който имаме е да продължим да спазваме мерките, без да изпадаме в крайности. Трябва да се научим да живеем по малко по-различен начин, защото този вирус ще продължи да е между нас, ще продължи да отнема животи". Това заяви чрез включване в ефира на Нова телевизия изписаният от болница, но все още намиращ се под карантина спортен министър Красен Кралев, който е дипломиран лекар.

Той разказа, че вдигнал температура и отишъл на тест, при което бил диагностициран с COVID-19 и бързо състоянието му се влошило. "След 3 дена ме приеха в болница "Св. Марина" във Варна с двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. Следващите 12 дни ги прекарах в интензивното респираторно отделение. Бях на кислородотерапия около десет дена, което е част от цялостното лечение...Тежко го изкарах", разказа той.

Кралев сподели впечатления от героите на първа линия: "Това са професионалисти, всеотдайни хора, които прекарват по 12 часа на смяна, минимум 4 часа са в защитни облекла с шлемове, маски, гащеризони и им е тежко. Няма как да има климатизация в помещенията, защото вирусът се разпространява изключително бързо чрез климатичните системи. С огромен риск за тяхното здраве, след 12 часа се прибират вкъщи с риск да са поели заразата и да я предадат на близките си. Изключително съм благодарен и възхитен от това, което видях там... Огромен респект към екипа, към всички лекари, сестри, санитари".

Като медик, Кралев уточни, че запознат с болестта и рисковете. "Субективното усещане е едно, но това което се случва с организма – освен пневмонията и хипоксията (недостиг на насищането на кислород в кръвта), вирусът засяга и процеса на образуването на кръвни клетки и създава огромен риск от образуването на тромби. Това е нещо, което не се вижда, но е най-честото усложнение и причина за високата смъртност, посочи министърът и отбеляза, че при съпътстващи заболявания, диабет и др. рискът става голям.

"Субективното усещане е като прекарване на пневмония, но сритите неща, които се виждат само с кръвните изследвания са много по-опасни", коментира той.

Красен Кралев изписан от болницата, продължава лечението си вкъщи

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е бил изписан от интензивното отделение на УМБАЛ “Света Марина” във Варна, къ...

По повод призива му във Facebook хората да не подценяват коронавируса, Кралев увери, че рискът е реален. "От февруари съм спазвал всички мерки, но и съм си изпълнявал задълженията като министър – срещи, посещения на публични събития... Няма как човек да знае къде може да се зарази. Ако знаеш няма да влезеш с контакт. Много вирусоносители го карат безсимптомно, така, че те самите не знаят, че карат болестта. 80% го карат леко, но при останалите 20 рискът е огромен и никой не е застрахован кой в коя група ще попадне", предупреди той.

За състоянието си и изгубените килограми той каза: "Оправям се. Килограмите не са най-важното. По-важното е че тежката фаза отмина".  Сега министърът е в очакване на тестовете от РЗИ и се надява скоро да се върна на работното си място.

Кралев сподели, че като Тити Папазов най-много се е страхувал  да не зарази близките си и че и за него това е било най-тежкото. "Започваш да чувстваш вина, че не си предотвратил, че представляваш опасност.., но никой не е застрахован. Слава Богу, около мен всички бяха здрави", добави той и отбеляза, че продължава да е в изолация: "Аз съм под карантина с наблюдение от РЗИ - няма шанс да напуснеш дома си, докато не дадеш 2 отрицателни проби в два последователни дни".

Помолен да коментира протестите, министърът заяви, че е против всякаква форма на агресия и насилие и че "не е ясно каква част от народа представляват протестиращите". Според него на изборите скоро след края на мандата ще се види мнението на народа и тогава ще бъде дадена реалната оценка за работата на правителството. "Дотогава трябва да си изпълняваме задачите", заключи министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com