Кристалина: ЕК е готова да окаже помощ на България с хора, техника и пари

4270
Кристалина: ЕК е готова да окаже помощ на България с хора, техника и пари
Европейската комисия следи внимателно ситуацията в България

Европейската комисия следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства от фонда за солидарност.

Това каза за БНР комисар Кристалина Георгиева, която посети село Чавдар. Тя обаче подчерта, че може би най-лошото предстои, защото предстоящото снеготопене може да доведе до "катастрофални последици".

Нов потоп към село Бисер?

Има опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска. При евентуална авария, вод...

"Аз до тогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и разбира се да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици. Питейната вода може да се замърси, ако тя се смеси с отпадъчната. Ако се загуби електроподаването, може да се наложат доставката на генератори и това ние осигуряваме чрез европейската система на Гражданска защита", каза Кристалина Георгиева.

България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация, подчерта комисар Георгиева. "Инвестиция в превенция - 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата. Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", заяви еврокомисарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com