X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

КРС: Няма прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР

1766
КРС: Няма прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР
Снимка: БГНЕС
Не е констатирано прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР от КРТЦ Витоша на 4 октомври в София. Това е установила проверка на КРС след сигнал от ръководството на радиото, че е предотвратило ново спиране на излъчването на програма Хоризонт.

Actualno.com припомня, че преди дни директорът на радиото Светослав Костов разпространи новината за нов опит за спиране на излъчването на Българското национално радио. Той бил предотвратен от ръководството на радиото. Това се е случило миналата седмица. В края на работния ден в четвъртък НУРТС уведомила с писмо БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Така на 4 октомври е трябвало да замлъкне не само "Хоризонт", но и радио "София", и "Христо Ботев" за времето от 9 до 17.00 часа.

СЕМ реши да започне процедура по освобождаване на генералния директор на БНР

Цялата отговорност за спирането на сигнала на националното радио на 13 септември, 2019 година, е на генералния директор на БНР Светосла...

Писмото в КРС е входирано на 4.10.2019г. в 13:23 часа от БНР, уточняват от регулатора. С него КРС е уведомена, че управителният съвет на БНР е взел решение и възразява срещу извършването на профилактика чрез спиране на предаватели, находящи се на Комплексен радиотелевизионен център (КРТЦ) Витоша (Копитото). Към писмото е приложена кореспонденция между БНР и „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД (НУРТС). С писмо изпратено по електронна поща на 03.10.2019 г., НУРТС напомня на БНР, че на 04.10.2019 г. e планирана годишна техническа профилактика на предаватели, излъчващи програми на БНР, както и е поискано до края на работния ден на 03.10.2019 г., изрично писмено съгласие на радиото за провеждането й. Посочено е, че планираната профилактика за 04.10.2019 г. за времето от 09:00 ч. до 17:00 часа, на КРТЦ Витоша е съгласно приложена Заповед на НУРТС № 8242180533/14.11.2018 г. за годишни технически профилактики за 2019 УКВ технология БНР и в изпълнение на сключения между БНР и НУРТС договор за ефирно разпространение на радиопрограми, пише БГНЕС.

С писмо от 03.10.2019 г., БНР е уведомило НУРТС, че категорично възразява срещу провеждането на профилактиката на 04.10.2019г. и предлага същата да бъде извършена след 10.11.2019 г.

Планираната профилактика е в изпълнение на съгласуван график, изготвен по силата на чл. 5.1.4 и чл. 5.2 от договора между НУРТС и БНР за ефирно разпространение на радиопрограми. Извършването на техническа профилактика на предавателя е в съответствие и с т. 2 от Приложение № 5 към чл. 10 от Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията, свързани с тях, приети от КРС и се извършва поне веднъж в годината.

Във връзка с провеждания от КРС ежедневен мониторинг на радиочестотния спектър и последващ анализ, на 04.10.2019 г., в гр. София, не е констатирано прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР от КРТЦ Витоша.

От НУРТС опровергаха обвиненията в саботаж на БНР

Датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., ...

Предвид изложените факти и извършения мониторинг действията на двете дружества не противоречат на нормативната уредба, контролирана от регулатора, и са свързани със задълженията им по договора за ефирно разпространение на радиопрограми, се посочва в позицията на регулатора.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com