Кръстовищата на две нива "отпушват" София

9115
Кръстовищата на две нива "отпушват" София

Строежът на кръстовището на бул. „Акад. Ив. Гешов" и бул. „Св. Георги Софийски" започна в края на април тази година и се изпълнява по график и в срок. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде БГНЕС.

Това е третото кръстовище на две нива, което се изгражда през тази година в София. Проектът предвижда кръстовище на две нива като основното трасе на бул. „Акад. Иван Гешов” минава траншейно под бул. „Св. Георги Софийски” и излиза на ниво терен при ул. „Урвич“. Проектът е представен за обсъждане още през 2008 г.

Кръстовищата на две нива, които Столична община изгражда, са едно от ефективните решения за облекчаване на трафика и намаляване на задръстванията в града.


Строителството на новия пътен възел ще облекчи транспорта между северозападните и югозападните райони на София. По-бързи ще бъдат връзките между кварталите „Люлин“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Триадица“. Кръстовището ще направи по-лесен достъпа до комплекса на Военномедицинска академия, Център по хигиена и други важни обществени обекти.
Прекият ефект от траншейното преминаване на директното движение е по-добра пропускателната способност на кръстовището, намаляване на вредните газове и фините прахови частици, особено в пиковите сутрешни и вечерни часове. С изграждането на кръстовището на бул." Акад. Ив. Гешов" и бул. "Св. Георги Софийски" се очаква понижение на шума с около 20-30 %.

Предвижда се в двете зелени разделителни ивици между основното трасе и локалите да се засадят над 200 дървета.

Вече са изградени над 80% от конструкцията на мостовото съоръжение при бул. „Св.Георги Софийски“. Избраният метод за изграждане на кръстовището цели по-бързо завършване на кръстовището при "Георги Софийски" и пускане на движението.
Срокът за изпълнение е декември 2012 г. Обектът е одобрен и се съфинансира от Европейската инвестиционна банка.

Кръстовището на две нива при бул."Акад. Ив. Гешов" и бул. "Св. Георги Софийски" е обвързано със следващото по направление кръстовище на бул."Акад. Ив. Гешов" – това с бул. "България". Двете кръстовища ще доведат до значително облекчаване на трафика.

Кръстовището на бул. „България” е с осигурено финансиране и предстои да започне да се изгражда в началото на следващата година (2013 г.). То е синхронизирано и с бъдещата метростанция от третия метродиаметър и с проекта за реконструкция на трамвайната линия по бул. "България", която е част от проекта за интегриран градски транспорт, който вече е одобрен от Европейската комисия.
 
Четирите проекта са интегрирани и екологичното им значение е намаляване на замърсяването и шума.

Редактор: Яна Баярова

60-километрово задръстване край Петолъчката

Изключително интензивно е движението по главния път София – Бургас, в района на Сливен, съобщават от Пътна полиция - Сливен. Коло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com