Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавина затрупала частично трима души на Мальовица

30 декември 2021, 20:50 часа • 5302 прочитания

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица, алармира председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов във фейсбук профила на БАССЕС.

"Внимание, сериозен риск от лавини! Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно - преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района "всичко изглежда заредено", написа той.

"Сходна лавина е имало и вчера, за щастие без да повлечени хора. Проблемът вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който "крие" опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!", предупреди още Момчил Панайотов

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес