Личев иска ОВОС за сръбски мини в близост до българската граница

2398
Личев иска ОВОС за сръбски мини в близост до българската граница
Снимка: БГНЕС

Министерство на околната среда и водите настоява за спазване на екологичните норми от сръбска страна във връзка с изграждането и функционирането на мини в Сърбия до българската граница. По този повод служебният екоминистър Асен Личев направи изявление, което МОСВ разпространи днес.

В него Личев заявява:"Още с назначаването ми за служебен министър работя проактивно за активизиране на диалога с компетентните сръбски институции, в тясно сътрудничество и координация с МВнР".

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече са част от мрежата "Натура 2020"

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече са част от защитените зони от мрежата "Натура 2020". Там се забранява строителството,...

Министърът припомня, че още в началото на мандата си е отправил покана до министъра на защитата на околната среда на Сърбия за среща, на която да подпишат Споразумение за оценка на въздействието върху околната среда и обсъдят екологични въпроси, които са чувствителни за обществеността. Поради липса на отговор от сръбска страна на 19 август Личев е подновил поканата за среща.

"По моя и на министъра на външните работи инициатива на 26 юли 2021 г. е проведена среща в Делегацията на ЕС в Белград с участие на дипломати от ЕС и представители на Министерството на защитата на околната среда. По време на срещата сръбската страна е заявила, че документите за развитие на нова мина в Караманица за извличане на цветни метали на сръбската компания „Босилметал“ са подготвени за изпращане на България съгласно Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Еспоо конвенцията). Такива документи все още не са получени в МОСВ", посочва министърът.

Той припомня, че от българска страна многократно е заявявано желание за получаване на информация на най-ранен етап за всеки един проект в областите минно дело, енергетика, химическа промишленост, включително за такива, които са започнали процедура по ОВОС на територията на Република Сърбия в административни единици в близост до нашата граница.

Тъй като отговор все още няма, от МОСВ са уведомили Комитета по прилагане на Конвенцията за ОВОС, който проверява Република Сърбия за нарушение по прилагане на конвенцията.

Спират строителството на хотела фантом в Синеморец

Строителният контрол е започнал процедура по спирането на строителството на СПА хотел фантом, чието доизграждане бе започнало на първа ...

Европейските комисари Виргиниюс Синкявичюс, комисар по околна среда, океани и риболов и Оливер Вархеи, комисар по съседство и разширяване са информирани за притесненията, които страната ни има по отношение на факта, че Сърбия е транспонирала частично директивите в областта на околната среда и в частност водите.

Двамата комисари са информирани също за липсата на нотификации по чл. 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст по отношение на мини Подвирови, Поповица и Грот.

В отговор комисарите са посочили, че ЕК внимателно следи и оценява ежегодния напредък на Сърбия в сближаването с правото на ЕС в областта на околната среда, в т.ч. и посредством заседанията на Подкомитета относно Споразумението за стабилизиране и асоцииране на ЕС-Сърбия по въпросите на транспорта, енергетиката, околната среда, изменението на климата и регионалното развитие. По време на тези заседания Комисията е поставила въпроса за замърсяването на водите на трансграничните реки, за мониторинга на водите, включително в граничните региони на Сърбия.

"Още веднъж подчертавам значимостта и важността на темата за спазване на екологичните норми от сръбска страна, за което МОСВ работи активно и последователно", се казва в изявлението на Асен Личев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество