X
 
 

Масово недоволство сред читалищата у нас: Ще станат ли търговски дружества?

7901 1
photo of Масово недоволство сред читалищата у нас: Ще станат ли търговски дружества?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
"Откога институция като българското читалище се свързва с риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм?"​ Този въпрос задават във Facebook групата "Да спасим читалищата" от известно време. Причината - нова декларация, която е част от изискванията, свързани с въвеждането на различни мерки за намаляване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Новите промени обаче превръщат председателя (представляващия) читалището с вписването му в Агенцията по вписванията с тази декларация като лице, отговарящо за всички финансови операции на културната институция, пишат в социалните мрежи недоволните читалищни дейци.

"Декларацията за действителни собственици по чл. 63, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари задължава председателя на читалището като лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписано в регистъра на Агенцията", коментират още те.

Държавата предвижда повишение на субсидията за народните читалища

Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят на читалищата с цел подкрепа и стимулиране на тяхната дейност и р...

"Ние трябва да излезем от Агенцията по вписванията. Третират ни като търговски дружества", заяви пред Actualno.com Николина Христова, секретар на Народно читалище "Борис Беров" в село Тъжа, община Павел баня. По думите на Христова изискващата се декларация дава възможност на председателя на читалищното настоятелство да разполага със средствата и имуществото на институцията. "Председателят на читалището става негов собственик. Това е недопустимо", изрази още възмущението си Николина Христова.

Припомняме, че Законът за мерките срещу изпирането на пари бе приет през 2018 г. в изпълнение на Директива на ЕС 2015/849 от 20 май 2015 г. и на изискванията, заложени в нея, свързани с въвеждането на различни мерки за намаляване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Днес на второ четене депутатите одобриха допълнителни нормативни промени.

"Народните читалища са културни институции, подчинени на Министерство на културата (МК), и се вписват в публичния регистър на МК. С вписването ни в Агенцията по вписванията всъщност читалищата са вече в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) – приравнени с търговските дружества, с всички произтичащи тежести от това", отбелязват още авторите на писмото.

"Изразяваме протеста си читалището да не се превръща в търговец", заявяват председатели на читалищни настоятелства и читалищни секретари, които в момента работят по корекциите на настоящото отворено писмо, преди то да бъде адресирано до различни представители на компетентните по темата институции.

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО на добрите практики

Институцията на народните читалища в България ще бъде вписана в в Регистъра на добрите практики, реши Междуправителственият комитет за ...

Николина Христова е категорична още, че българските читалища трябва заедно да се обединят срещу подобна несправедливост - най-малкото заради уникалната просветна дейност, която тази културна институция развива от десетилетия.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Българското Възраждане започна от Македония. Първото Българско в съвременият смисъл на училище е в Скопие открито през 1830. Сега джордж сорос иска и да посегне и на тази ИНСТИТУЦИЯ./ЧИТАЛИЩЕТО/. ГЛОБАЛИСТКА ПОРЕДНА АТАКА. ЗНАЕТЕ СЪПРОТИВА. На квантово ниво няма носители на Глобалистки упадък. Има само Предатели.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.