Министър Алексиев предлага по-високи ТОЛ такси за чуждите превозвачи и по-ниски за родните

1653
Министър Алексиев предлага по-високи ТОЛ такси за чуждите превозвачи и по-ниски за родните
Снимка: БГНЕС

Новият вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев определи ТОЛ системата като „неадекватна“ и предложи увеличение на ТОЛ таксите за чуждестранните превозвачи, както и понижение за българските. До седмица ще се предприемат конкретни мерки.

Част от второкласните пътища ще останат безплатни, като по-малкото приходи ще бъдат компенсирани от нарастване на цените за транзитния трафик.

Сметната палата: АПИ незаконно е дала 118 млн. лева на конкретна фирма за тол системата

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за обществените поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с проект...

„Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи“, предложи Алексиев, който днес се срещна с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари.

Според него ТОЛ системата у нас е „недобре структурирана“, а логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това, по думите му, се отразява на крайния потребител.

“Смятам, че транспортът беше неглижиран, затова той създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение”, заяви новият служебен министър, наследил на поста Николай Събев.

На срещата с бранша са били обсъдени актуални въпроси и ефективни решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване на цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност. Целта на разговорите е била предприемане на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози за гарантиране на икономическата стабилност на страната. 

Тежкотоварният трафик ще е забранен в малките населени места, обяви Гроздан Караджов

Ще се поставят знаци за забрана в малките населени места, за да не преминава тежкотоварен трафик. Това обяви регионалният министър Гроз...

От бранша също ще предложат мерки, свързани с цените на ТОЛ системата, отстъпки като тези в Европа, преференции за българските и чуждите превозвачи, горивата и др.

Припомняме, че кабинетът на Кирил Петков одобри нова тарифа на тол таксите и те трябваше да се вдигнат от 1 януари 2023 г. за всички превозни средства над 3.5 т. Предвиждаше се всички второкласни пътища да станат платени, което предизвика протести сред бранша.

Йордан Арабаджиев от Съюза на междуведомствените превозвачи изрази задоволство от възстановяване на диалога с държавата и добави, че са поискали кадрови промени в различните ведомства към транспортното министерство.

Магдалена Милтенова от Конференцията на автобусните превозвачи, от своя страна, изрази недоволство от несправедливото разпределение на 20 млн. лв. помощи за пътния автотранспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com