Москов: Нужни са още 10 млрд.лв. за здраве, образование и сигурност

1187
Москов: Нужни са още 10 млрд.лв. за здраве, образование и сигурност
Снимка: БГНЕС

Нужна е радикална промяна в начина, по който държавата гледа на образованието, здравеопазването и сигурността, защото именно учените, здрави и сигурни хора са единственият ни ресурс. Това заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов пред bTV.

Според него в следващите години трябва в тези три сектора да се заделят допълнителни 10 млрд. лв.

Москов: Криминалният реекспорт на лекарства трябва да бъде спрян

Става въпрос за конфликт, от една страна, между фармацевтичната индустрия. От другата страна, стои държава, която не може да защити общ...

Като илюстрация на проблемите в момента той даде пример с Медицинския университет, където сега се разследва фиктивен прием на чужденци, вече се водят дела и за други злоупотреби, а освен това сменилите за кратко време няколко ръководни екипа водят битка в съда.

„Когато университетът, училището, болницата се разглеждат като производствено предприятие, което произвежда определена стока – излекуван човек, образован човек; когато от системата се изискват финансови резултати – един университет е добър, когато финансовата му стабилност е добра, не бива да се учудваме, че се случват такива неща”, подчерта Москов. Според него винаги ще се търсят начини на ръба на закона и отвъд именно, за да се постигнат добри финансови резултати, ако това е единствената цел.

По отношение на сигурността, той беше категоричен, че „не е проблем, че са дадени 100 млн. на полицаите, проблем е, че не е част от системна политика”.

По отношение на общинските болници той беше категоричен, че местните власти трябва да се грижат за собствеността си: „Ако нямат пари общините, на следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не просто колко още столчета в парка ще направят, а и какво ще е нужно от обществото (било като по-висока местна такса или по-висок данък), за да може болницата да съществува, да има качествени лекари и оборудване”.

Бивш министър: Държавата не трябва да плаща дълговете на общинските болници

Държавата не трябва да плаща задълженията на общинските болници. Това каза бившият здравен министър д-р Таня Андреева, която в момента ...

Той беше категоричен – град без болница, училище и полицейски участък няма как да спре изтичането на гражданите си към София, Варна и Пловдив. По думите му приватизацията е възможно решение, но само при гаранции, че лечебното заведение ще продължи дейността си при същите условия.

Москов коментира и случая с мъжа, починал след забавяне на трансплантация в чужбина. Заради кончината му започна проверка в Комисията за лечение в чужбина, а вдовицата с две малки деца съди министерството, защото е убедена, че бюрократични спънки са провалили животоспасяващата операция във Виена.

Петър Москов, министър на здравеопазването по това време, защити колегите си и заяви, че в Австрия на два пъти са отказали да оперират мъжа поради различни причини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com