МС предлага командира на сухопътни войски за началник на отбраната

2256
МС предлага командира на сухопътни войски за началник на отбраната
Снимка: БГНЕС

Кабинетът предлага на президента да направи началник на отбраната командира на сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, съобщи правителствената информационна служба. Последните два души на поста бяха съответно моряк - вицеадмирал Румен Николов, и пилот - генерал-лейтенант Константин Попов.

Боцев ще е третият началник на отбраната за по-малко от три години, при четиригодишен мандат за тази длъжност. Румен Николов беше пенсиониран след година и осем месеца на поста с формалното основание, че навършва пределната възраст за званието, което има.

На практика двама останаха в борбата за нов началник на отбраната

Генерал Андрей Боцев и вицеадмирал Емил Ефтимов ще се борят за поста на началник на отбраната, след като ген. Константин Попов го овака...

Константин Попов напусна след по-малко от година с мотива, че е навършил години за пенсия. Впоследствие уточни, че новият президент Румен Радев, който е бил негов подчинен като пилот, трябва да си избере с кого да работи като върховен главнокомандващ на армията. През миналия месец Константин Попов оглави листата на ГЕРБ за Пловдив област, като обяви, че поканата за поста е дошла доста след като е напуснал армията.

Генерал-майор Андрей Боцев е на 57 години и е командир на Сухопътните войски от 30 юни 2014 година. Кабинетът предлага, преди да бъде назначен за началник на отбраната, той да бъде удостоен със званието генерал-лейтенант.

След подадения рапорт за освобождаване от ген. Константин Попов длъжността началник на отбраната се изпълняваше временно до назначаването на титуляр от вицеадмирал Емил Ефтимов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com