МВР иззе близо 30 000 пиротехнически изделия при проверки

3985
МВР иззе близо 30 000 пиротехнически изделия при проверки
Снимка: БГНЕС

32 акта са съставени в процеса на засилена контролна дейност от 12 декември досега. Във връзка с опазването на обществения ред и сигурността преди и по време на Коледните и Новогодишни празници ръководството на ГД „Национална полиция“ разпореди на ОДМВР и СДВР засилени проверки за контрол на общоопасните средства. Създадена бе организация за завишен контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Организирани са проверки по тържища, пазари и търговските обекти и са предприети мерки за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия или в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, осъществяващи дейност в места, където се очаква да се проведат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури.

По коледните празници: Стотици хванати да карат след като са пили

290 шофьори, употребили алкохол, са заловили служителите на КАТ само за седмица покрай коледните празници, каза комисар Бойко Рановски ...

Според обобщената информация от СДВР и ОДМВР в страната за проверките от 12 декември досега са констатирани: 1 произшествие с 1 ранен, 35 нарушение /24 в търговската дейност и 9 – за неправомерна употреба/. Съставените актове са 32 – 24 са свързани с търговската дейност, 8 – с неправомерна употреба. Връчени са общо над 1300 разпореждания /по чл. 64 от ЗМВР/ и предупреждения / по чл. 65 ЗМВР/ са, както и 141 уведомителни писма по чл.66, ал. 2 от ЗМВР. В хода на проверките е образувано едно досъдебно производство, свързано с нередности в търговската дейност и са иззети 29 513 пиротехнически изделия. Проверките продължават.

На 21 декември, към 20.50 часа в РУ–Петрич е съобщено за приет в болницата в Сандански пациент с контузия на лявата ръка. След извършените процесуално-следствени действия служителите от РУ-Петрич установили, че пострадалият петричанин е ранен докато, заедно с двама приятели опитвал да изработи самоделно пиротехническо изделие в домашни условия. За нещастие, изваденият от пиратките барут се взривил в ръката му и той останал без четири пръста. По случая бе образувано досъдебно производство по чл. 128, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Досъдебно производство е образувано на 23 декември срещу мъж от Велики Преслав за нерегламентирана търговска дейност - незаконно притежаване и държане без разрешение на 1759 пиротехнически изделия - чл. 339, ал.1 от НК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com