Мъж се готви да се качи на "Мусала" с инвалидна количка

2324
Мъж се готви да се качи на "Мусала" с инвалидна количка
Снимка: Screenshot

През септември ще бъде направен опит за самостоятелно изкачване с инвалидна количка до хижа „Мусала“ (2389 м), която е в подножието на най-високия връх в Балканския полуостров и в България - Мусала (2925 м). Това ще стане с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели.

В момента екипът усилено тренира с преходи през сложни терени в Лозенската планина, за да е отлично подготвен за голямото приключение, което ги очаква. В събота - 31 август, ще се тренира по трасето до Лозенския манастир „Св. Спас“, което е максимално близо до това за хижа „Мусала“. Иновативната количка ще се управлява от 37-годишния Владимир Гюров. Преди 18 г. след инцидент с шосейно колело той остава обездвижен от гърдите надолу. Влади е инженер по образование, работи в ИТ сектора и иска да бъде активен, въпреки тежкия инцидент, променил живота му.

Родиш ли се в България – глоба! Да си мислил по-рано!

В страната на неограничените възможности се случва и невъзможното! Време е да бъде въведена глоба раждане. Мисля, че само такава санкци...

Достигането до хижа „Мусала“ е втората голяма и амбициозна цел на екипа и Влади, която ще се реализира това лято. На 22 юни с иновативната количка за първи път бе направено самостоятелно изкачване на Черни връх (2290 м), а след това и най-високия връх на Люлин планина - Дупевица (1255 м). Ежедневно екипът тренира и по улиците на София.

Българската революционна технология позволява на хората с увреждания да се предвижват бързо, лесно и независимо, както в градски условия, така и в пресечени терени, които са с кал, пясък, чакъл и вода. С нея безопасно и самостоятелно могат да се преодоляват големи наклони при спускане и изкачване, както и да се слиза по стълби. Целта на екипа, разработил електрическата самобалансираща се количка, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания, защото тя е лесна за управление, стабилна и сигурна.

Хората в колички, които са готови в бъдеще да се включват в инициативите може да свържат с екипа, разработил иновативния продукт - е-mail: imobilityood@gmail.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com