МЗХ и ДФ "Земеделие" вече работят по план за усвояване на средствата

10502
МЗХ и ДФ "Земеделие" вече работят по план за усвояване на средствата

Часове след като бе публикуван материалът, в който от ЕК заяват, че "Съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", МЗХ чрез пресцентъра си съобщи, че действа.

Становището на ЕК съобщи за БГНЕС Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. Рискът е поради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г. или т. нар. правило "N+2". Заради него България вече изгуби 39 милиона евро от ПРСР към края на 2011. Според това правило страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно. Така на практика през 2012 година има съвсем реална опасност да загубим от парите за 2010 година и повече от половин милиард лева. "За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. "правило N +2", до края на 2012 България трябва да усвои 385 млн. евро", обясни Роджър Уайт.

Самият европейски комисар по земеделие Дачиан Чолош през юни е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства в края на 2012 г., ако не се вземат спешни действия, за да се ускори усвояването на средства по ПРСР.

И ето МЗХ и ДФ "Земеделие" след три месеца взимат мерки и прилагат специален план за ускореното усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони, както се посочва в съобщението. В основата на плана е вече осъщественото прехвърляне на 600 млн. лв. към най-атрактивните мерки по програмата. Освен това, бяха намалени сроковете за обработка на заявките за плащане – от 5 на 2 месеца, заявленията за кандидатстване се разглеждат не за пет, а за два месеца, за подаване на искане за аванс бенефициентите имат шест месеца, а не три както досега, а в най-скоро време ще стартира и Гаранционният фонд.

Тези мерки са в резултат и от активния диалог с Европейската комисия, отчитат от МЗХ. До началото на септември договорените средства по програмата са 3.7 млрд. лв. (57%), изплатените са 2.1 млрд. лв. (33%). Средното ниво на договаряне по оси 1, 3 и 4 е 74%, докато по ос 2 е едва 18 на сто. ПРСР има задължително изискване минимум 25 % от средствата да бъдат заделени именно за усвояване по мерките от втора ос, което за България представлява като цяло проблем заради липсата на достатъчно бенефициенти. Към момента всички допустими заявления за подпомагане по оста са подпомогнати.

Този факт, както и късното стартиране на програмата и забавянето в разглеждането на проекти през 2008 г. и 2009 г., обуславя риска от отчисление на средства, тъй като ЕК следи усвояването на ниво програма, а не по оси или конкретни мерки. Действия за повишаване на усвояемостта на средствата по втора ос на ПРСР се предприемат още от 2010 г. – постоянни информационни кампании, навременно изплащане на оторизираните суми, стартиране на мярка "Натура", увеличение на нивата на плащане по мерките 211,212,214 през кампания 2011 (за първи път от стартиране на мерките нивата на плащане се увеличиха до 50%, като МЗХ работи по тяхното допълнително увеличение за кампания 2013), оптимизиране на администрирането на заявленията за подпомагане и обратна връзка с всеки заинтересован бенефициент.

Всичко това дава увереност, че бюджетът на ПРСР за 2010 г., който е в размер на 432 млн. евро, ще бъде разплатен до края на 2012 г., уверени са от ведомството на Найденов.

Редактор: Георги Иванов

Може да загубим половин милиард европари

Съществува потенциален риск да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година. Това съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com