Над 700 000 са пенсионерите, живеещи с под 300 лева месечно у нас

13372
Над 700 000 са пенсионерите, живеещи с под 300 лева месечно у нас
Снимка: Gettyimages

704 000 са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец. Това показва анализ на Института за пазарна политика, цитиран от 24 часа.

Най-много бедни пенсионери живеят в София - 66 000 души, а в Пловдив са с около 4 000 по-малко. В топ 3 е и Варна с 37 000 души. Най-малко бедни пенсионери живеят в Перник и Габрово - по 11 000 души, показват още данните. Всеки втори пенсионер в Кърджали, Разград и Търговище обаче взима под 300 лв. А в страната бедните са 33% от общия им брой.

Ето колко пенсионери вземат пенсионния таван

42 088 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 1200 лв. В това число не влизат хората, които вземат максимална ...

“Прави впечатление и фактът, че няма област, в която делът на бедните сред пенсионерите да е по-нисък от този сред населението ѝ като цяло”, пишат още анализаторите. 77% от всички бедни пенсионери са жени В Перник, Ямбол и Смолян – делът им е над 80% сред пенсионерите с месечна пенсия под 300 лв., а единствено в Кърджали е под 70%. Една от причините за голямата разлика е, че средната продължителност на живота на жените в България е почти 7 години по-дълга от тази на мъжете. Освен това жените получават по-ниски заплати от мъжете, а и се пенсионират по-рано.

Броят на бедните пенсионери намалява през последните години, но все още е висок. От 1 юли минималната пенсия у нас стана 250 лв. За нея увеличението е почти 14%, за останалите пенсии бе 6,7%. През последните години минималната пенсия има изпреварващ ръст и няма отношение към осигурителния принос на лицата, нито към т.нар. швейцарско правило, по което се увеличават останалите пенсии. Увеличението на минималната пенсия е приоритет за “Обединени патриоти”, които държат тя да достигне 300 лв. до края на мандата. За много експерти обаче то руши доверието в държавното обществено осигуряване, тъй като изравнява хора с различен принос към системата. Причината е, че останалите пенсии се вдигат по обективни показатели с швейцарското правило, което е на базата на нарастването на осигурителния доход и индекса на потребителските цени за предходната календарна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com