Над 90% от пожарите са причинени от човешка дейност

1449
Над 90% от пожарите са причинени от човешка дейност
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от началото на тази година, са причинени от човешка дейност. Това обясни пред „Монитор“ главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От началото на тази година има над 39 600 сигнала за пожари, което е с 11 400 повече от сигналите за същия период на миналата година. Като причина за значително повишилия се брой пожари Стефанов изтъкна високите температури и засушаването на растителността, както и безотговорността на хората от сектора на селското стопанство, които не спазват нужните мерки за сигурност. Причинителите на пожари палят огън на открито и при наличие на вятър посоката и фронтът на пламъците се измества, което причинява пожари, които често са неконтролируеми.

Амазония отново гори, хиляди нови огнища обхванаха дъждовните гори

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че бразилското правителство въведе забрана за палене на огън с цел...

Само за последната седмица има получени 2000 сигнала. Това се дължи на изместването на пожароопасния сезон. Ако преди години опасно горещите месеци са били юли и август, то тази година предпоставки за опасно време има и за по-голямата част от месец септември. В резултат от хладното време и валежите през пролетта и ранното лято, има интензивна растителност, която се изсушава през горещите месеци и създава предпоставки за възникване и разпространение на пожари. Именно произшествията, възникнали сред природата на труднодостъпни места, са сред най-трудните за овладяване. Такъв фронт изисква и охлаждане, за да могат огнеборците да достигнат до огъня. Работата на терен е тежка, тъй като наличието на вятър и промяната на разпространение на пламъците усложняват обстановката.

„Това са едни трудни моменти, предизвикателство за хората, за да докажат, че са загрижени за природата и за хората“, коментира главен инспектор Стефан Стефанов.

През тази година има и значително увеличение на броя на пожарите с площ по-голяма от 1 дка, възникнали в сметища. Като причина за това се изтъкват отново тежките метеорологични условия - горещите температури и засушаването. При разграждането на отпадъци се отделя горивен газ, който става причина за възникването на големи пожари в дълбочина. Сред факторите е и човешката дейност - през летните дни е достатъчна дори една захвърлена цигара, за да причини произшествие.

Трудно е да се установят виновните за възникването на пожарите, тъй като до момента на пристигането на екипите извършителите вече са напуснали мястото. Като мерки за превенция на подобни произшествия Стефанов посочва запознаване с метеорологичните условия преди паленето на огън и осигуряването на предварителен план за действие и оборудване за погасяването на евентуален пожар. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ организират обучения за доброволци и програми в училищата, които да запознаят подрастващите с правилния начин за действие при бедствие.

Екстремален индекс за опасност от пожари на много места в страната

Екстремален индекс за пожароопасност има на места в 21 области на страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com