Най-печалните 10 демографски събития: първи сме по смъртност и безработица в Европа

27308

На пресконференция в Русе председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов съобщи, че намаляването на българското население под 7 милиона души, колкото е било през 1947 година, е най-печалното демографско събитие на 2012 година. Информацията предаде БГНЕС.

Центърът е изготвил класация на Топ 10 по темата, като е използвал методиката на преподавателя по психология проф. Петър Иванов. Тя е направена като контрапункт на многобройните класации по медиите и има за цел да покаже не само събитията, но и причините за демографската катастрофа на България.

Българският трудов пазар търси кадри, но не намира

Европейската комисия стартира нов проект, чрез който на едно място ще се получава синтезирана информация за нуждата от човешки кадри в ...

"Десетте най-печални демографски събития у нас за миналата година са изведени от напълно обективни източници в страната и извън нея. Ползвани са данни и от казионни институции като Националния статистически институт, Министерството на здравеопазването, Агенцията по заетостта и др. Тези събития по удивителен начин остават извън вниманието на политическите партии и на властите.

На практика, според редица авторитетни международни институции, ние сме най-бедни, най-болни, най-корумпирани, най-нещастни, влизаме в Третия свят, изчезваме като нация, но това не интересува години наред никого от управляващите в София, които игнорират всичко, което пречи на амбициите им за власт на всяка цена", коментира председателят на центъра Искрен Веселинов.

След намаляването на населението в печалната класация на второ място се нарежда броят на новородените бебета, който за последните две години е спаднал със 17,5%. По смъртност на населението (14,32%) България вече заема първо място в Европа, а 183 села са фантоми, тъй като са обезлюдени напълно. В 1398 градове и села, което е 26,2% от всички селища, етническите българи вече са малцинство. Във втората петица се нареждат други тревожни факти.

По данни на центъра България е европейски шампион по безработица - официалната е 11%, а реалната - 25%. Разходите от бюджета за издръжка на ромите са станали 3,2 милиарда лева. Притеснително, че нарастват социалните конфликти, като блокадите и масовите протести са с 21% повече от 2011 г. По благополучие страната ни е паднала на 140 място, между Чад и Сенегал, от общо 155 страни.

Частният сектор е освободил над 20 000 служители през ноември

През месец ноември броят на безработните лица се е увеличил с 10 224 души. В бюрата по труда през месеца са регистрирани 372 122 безра...

На последно място в Топ 10 е намаляването на интелигентността на нацията (National IQ Scores), като българите заемат вече едва 47 място. Чрез специална анкета в сайта на Центъра за демографска политика ще бъде потърсено и общественото мнение за оценка на значимостта на тези събития за живота и бъдещето на българската нация.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com