Най-важните новини за деня: 10 януари 2024 г.

3182
Най-важните новини за деня: 10 януари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 януари 2024 г.

ДЕНКОВ: НЯМА ДА ПРАВИМ КОМПРОМИСИ ПРИ РОТАЦИЯТА ЗАРАДИ ПЕЕВСКИ И ДПС (ВИДЕО)

На 11 януари, утре, започват преговори за ротацията в кабинета "Денков-Габриел". Премиерът Николай Денков обясни как ще протекат те, кой ще има финалната дума и ще видим ли смяна на министри.

ДЕНКОВ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА: ДА НАПРАВИ ПАРТИЯ, ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ДА ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков атакува президента Румен Радев, след като държавният глава даде на Конституционния съд промените в основния закон.

ЛИДЕРЪТ НА СДС ЗАГАТНА, ЧЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ СМЕНЕНИ МИНИСТРИ

Лидерът на СДС Румен Христов загатна, че смяната на министри в изпълнителната власт по време на ротацията през март месец ще са повече. Смените в ротацията не са самоцелни, а целта е да се подобри работата на правителството. Ротацията ще приключи нормално, а преди това ще има дискусии, съгласие и несъгласие, коментира той в студиото на bTV. 

БЕЗ ГЕРБ: ТЕРЗИЕВ И БОНЕВ С ИДЕЯ ТРИМА ПРЕДСЕДАТЕЛИ ДА УПРАВЛЯВАТ СОС

Кметът на София Васил Терзиев и групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" предлагат трима ротационни председатели да управляват Столичния общински съвет за една година. Това става ясно от съобщение на столичната организация на БСП до медиите.

ВАСИЛЕВ ОТРЕЧЕ ДА ИМА НАТИСК ВЪРХУ АВСТРИЙСКИЯ БИЗНЕС У НАС

След проверките в "Била" и ОМВ финансовият министър Асен Василев отрече да има натиск върху австрийския бизнес у нас, става ясно от негово изявление пред медиите, предава БНТ.

ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В ЕС НАМАЛЯВАТ, В БЪЛГАРИЯ РАСТАТ

Цените на жилищата в Европейския съюз са намалели с 1 на сто през третото тримесечие на 2023 г., отнесено към същия период на 2022 г., докато в еврозоната ценовият спад е възлизал на 2,1 на сто. Това показват данните на Евростат за индекса на цените на жилищата, публикувани днес на страницата на европейската статистическа агенция.

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ИСКА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 500 000 ЛВ. ЗАРАДИ НЕУДОБНИ ЗА ЦЕНТРАЛАТА ВЪПРОСИ И СИГНАЛИ

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД заведе гражданско дело с иск за обезщетение на стойност 500 000 лева срещу две физически лица за искана от тях информация от ред институции и подадени сигнали срещу централата. То се води във Врачанския окръжен съд. 

ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ НА МИНИСТЪР ХИНКОВ И ЗА КНИГАТА С ВЪПРОСИ КЪМ СЕБЕ СИ: ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Смятам, че става дума за двоен стандарт или поне така изглежда. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в правителството на Кирил Петков. Тя отговори на въпрос защо здравният министър проф. Христо Хинков се опита да уволни директора на “Пирогов“ д-р Димитров, а не предприе нищо срещу шефа на “Майчин дом“ проф. Иван Костов при констатирани от медицинския одит негови нарушения:

БИЛД" УЯЗВИ РУСКАТА ОФАНЗИВА В УКРАЙНА, СМЕШЕН РУСКИ ОТГОВОР ЗА АВДЕЕВКА (ВИДЕО)

Три месеца брутални атаки и никакъв успех. Опитите за настъпление на Русия в Донецка и Харковска област се провалят и струват хиляди животи на руски войници, а досега нищо не е постигнато. Става въпрос за направленията "Авдеевка" и "Купянск" - реално в Луганска и Харковска област руснаците на хартия са в настъпление от много месеци насам, още преди да атакуват Авдеевка, но това по никакъв начин не личи с някакъв значим и голям напредък на самия фронт. С такъв материал излезе германският таблоид "Билд", а заглавието е унищожително: "Зимната офанзива на Путин се проваля".

СТРАТЕГИЧЕСКО СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ В УКРАЙНА - СЦЕНАРИЙ, КОЙТО И САЩ, И РУСИЯ ХАРЕСВАТ?

Украинският президент Володимир Зеленски много пъти е заявявал, че Украйна няма да спре да се бие, докато не си върне всички контролирани от Русия територии, включително Крим.

САЩ ПРОВАЛИХА ДЪРЗЪК ПЛАН НА ЗАЛУЖНИ, С КОЙТО РУСИЯ ДА Е НА КОЛЕНЕ: НОВА КНИГА

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни е настоявал за смела и според някои наблюдатели рискована контраофанзива още през 2022 г., което обаче така и не се осъществи. Това става ясно от новата книга "Нашите врагове ще изчезнат" от Ярослав Трофимов, главен кореспондент на Wall Street Journal за външните работи. Това беше план за пробиване на части от Запорожието и прекъсване на така наречения "сухопътен мост", за да се изолират руските сили в Крим, се твърди в книгата, пише The Business Insider.

"ХАМАС" ПОСТИГНА ЦЕЛИТЕ СИ, ЕВРОПА ДА Е НАЩРЕК: АНАЛИЗ НА ЕКСПЕРТ ПО СИГУРНОСТ (ВИДЕО)

"Към момента Европа още не е изпитала последствията от онова, което се формира в района на горещата точка Израел. Тепърва ще дойде ехото от войната с "Хамас"". Това заяви в Студио Actualno политическият и международен анализатор и експерт по сигурност полк. Славчо Велков.

АНАЛИЗ ОТ АЗИЯ: КАКЪВ Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ОРЪЖИЯТА НА НАТО?

Русия показа в Украйна, че в конвенционален бой е напълно способна да затрудни в битка и най-добрите танкове на НАТО и спира модерната бронирана техника на Запада - например американските Bradley и германските Marder.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com