Най-важните новини за деня: 14 март 2024 г.

2925
Най-важните новини за деня: 14 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 март 2024 г.

КОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА ЦЪРКВАТА: ПРОГНОЗА НА БОГОСЛОВА Д-Р АНА-МАРИЯ КРЪСТЕВА (ВИДЕО)

Ловчанският митрополит Гавриил, Видинският митрополит Даниил и Неврокопският митрополит Серафим - това са три от най-възможните варианти за следващ български патриарх. Прогнозата направи богословът д-р Ана-Мария Кръстева в извънредното издание на предаването “Студио Actualno”.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ПАТРИАРХ - КАКВИ СА СТЪПКИТЕ И КОГА ПРЕДСТОИ: ГОВОРИ БОГОСЛОВЪТ ДЕСИСЛАВА ПАНАЙОТОВА (ВИДЕО)

Аз не мисля, че Църквата е разделена. В духовно-мистичен смисъл Църквата е тяло Христово. В момента ще тече една много сериозна проверка на Сливенската епархия и от това ще зависи дали епархийският избор там ще предшества патриаршеския. Има много достойни митрополити в състава на Светия Синод, които могат да застанат начело на Българската православна църква.

ОТЕЦ НИКАНОР: КОЙТО И ДА СТАНЕ ПАТРИАРХ, НЯМА ДА ТЪРПИ МАШИНАЦИИ И НАЛАГАНЕ НА ВОЛЯ (ВИДЕО)

Който и да стане патриарх, няма да търпи машинации и налагане на воля. Това стана ясно от думите на игумена на Гигинския манастир, архимандрит Никанор, който гостува в предаването “Отговорите” със Спасиан Кирилова. Според отец Никанор покойният вече патриарх Неофит е бил “един благ човек във всички смисли на тази дума. Българската православна църква с патриарх Неофит начело значително се успокои и се опази от това да бъде остро въвлечена в споровете и конфликтите на световното православие. Нашата църква се опази и от сериозен разкол и напрежение", каза Никанор. 

БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ СИ СПОМНЯТ ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в сравнение на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Той даде много на всички, които бяхме около него. Това заяви първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп в ефира на Нова телевизия.

МАСИТЕ СРЕЩУ ЕЛИТА - ЗАЩО ПРИЛИЧАМЕ НА ПЛЕМЕНА, А НЕ НА ОБЩНОСТ: СОЦИАЛНИЯТ ФИЛОСОФ НИКОЛАЙ ЦЕНКОВ (ВИДЕО)

"Българската църква е съумявала да намери пътя в много трудни моменти, така че силно се надявам и сега владиците да имат мъдростта да посочат светлината в едно разединено, дезинтегрирано, атомизирано общество, което, като че ли, повече напомня група от племена, отколкото общност". Това заяви писателят и социален философ Николай Ценков след смъртта на патриарх Неофит.

ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛИ ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ ОЩЕ ВРЕМЕ ЗА ПРЕГОВОРИ: ДОЦ. НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори? Как, според Конституцията, трябва да протече ротацията на правителството. Всичко ли до момента е съобразено с основния закон? На тези въпроси отговори в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ преподавателят по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова:

ДЕЛЯН ДОБРЕВ ЧАКА СЪД ЗА 1 ЛВ. КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ГОРИВАТА

"По мой сигнал защо правителството не изпълнява закона и не компенсират горивата с 1 лев на литър, днес получих отговор от ДАНС, че са извършили проверка и са изпратили материалите по компетентност на Софийска градска прокуратура за присъединяване към вече образуваната прокурорска проверка. Дано справедливостта да възтържествува!" Това написа в профила си във Facebook депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, който има и стаж като енергиен министър.

ПЪТНАТА КАРТА НА "ГАЗПРОМ" ЗА "ТУРСКИ ПОТОК" ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ: ПЪЛНА ХРОНОЛОГИЯ

"Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез (означава злоба, омраза). Но по-големият прощава". Тези знакови думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, казани докато беше премиер за изграждането на "Турски поток", са използвани от групата "Българските елфи", за да онагледят цялата история как така това икономическо оръжие на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин мина бързо и безболезнено през България за няколко месеца. Разликата със строежа на интерконектора с Гърция, който продължи години наред, се набива на очи – много: Година след експлоатацията му интерконекторът Гърция-България поскъпна с 16,5 млн. евро

УКРАЙНА УДЪРЖА ФРОНТА ЗАСЕГА: СИТУАЦИЯТА Е ИЗМАМНА, СМЯТА ISW (ВИДЕО)

Определено паритет и стабилизиране на фронта в Украйна – това е впечатлението за ситуацията там през тази седмица, след като Авдеевка падна в руски ръце и руската армия тръгна на запад в опит да се възползва максимално.

FOREIGN AFFAIRS: БЕЗ ПОМОЩ ВРЕМЕТО ЗА УКРАЙНА ИЗТИЧА

 

Две години след началото на военната офанзива на Русия в Украйна, Киев и неговите западни поддръжници са в критична точка на вземане на решение и са изправени пред фундаментален въпрос: Как напредъкът на Русия на бойното поле може да бъде спрян и след това обърнат? След превземането на Авдеевка руските войски непрекъснато напредват в други сектори на фронта. Предимството на Русия в човешката сила, оборудването и военното производство нарасна драстично през последната година, докато доставките на боеприпаси от САЩ за Украйна стават ограничени и рискуват почти да пресъхнат поради безизходица във финансирането в Конгреса на САЩ. 

ПУТИН 2008 Г.: НЕ МЕ БЛАЗНИ СЛЕДВАЩ МАНДАТ. 2024 Г. СЕ ГОТВИ ЗА ПЕТИ (ВИДЕО)

На 17 март 2024 г. в Русия се провеждат президентски избори и най-вероятно името на "новия" президент отново ще бъде Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца. Как се стигна дотук и откога е началото на историята на възхода на Путин?

СТРАДАНИЯТА ПО СВЕТА И ОТГОВОРИТЕ: ВИЗИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ*

 

Миналата година станахме свидетели на най-големия брой конфликти след края на Втората световна война. През последните години тази тревожна тенденция се засили и войните станаха водещ двигател на хуманитарните нужди в световен мащаб. Паралелно конфликтите стават все по-продължителни и сложни. Ужасните последици от това могат да се видят най-осезаемо в Газа, където вече са убити повече деца, отколкото във всички конфликтни зони от 2019 г. насам. Междувременно от началото на пълномащабната инвазия на Русия са убити над 10 000 украински мирни граждани. Това са само два примера от многобройните човешки трагедии, които се случват днес и често остават извън фокуса на общественото внимание.

В САУДИТСКА АРАБИЯ АНАЛИЗИРАТ: ЕС СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ

 

Повече производство на боеприпаси и оръжия, повече инвестиции и координация на отбранителните способности... Всъщност Европа подготвя ли се за директен сблъсък с Русия? – пита саудитското издание Asharq Al-Awsat*.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com