Украйна удържа фронта засега: Ситуацията е измамна, смята ISW (ВИДЕО)

10639
Украйна удържа фронта засега: Ситуацията е измамна, смята ISW (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Определено паритет и стабилизиране на фронта в Украйна – това е впечатлението за ситуацията там през тази седмица, след като Авдеевка падна в руски ръце и руската армия тръгна на запад в опит да се възползва максимално.

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има известно намаление на интензивността на боевете. За цялото денонощие има 79 бойни сблъсъка спрямо над 90 при предишния отчет, съгласно украинските данни. Най-горещо си е Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) – там украинците съобщават за 29 отбити руски пехотни атаки. На второ място е направлението на запад от Авдеевка – 20 отбити руски пехотни атаки. Активизация има и в Лиманското направление – там основните боеве са по линията Терно – Ямполовка и Билохоровка, на 10-15 километра запад-югозапад от град Кремена.

Прави впечатление, че в украинската сводка специално за Авдеевка селцето Невелско пак е посочено като място на боеве. На 12 март вечерта Русия обяви, че го е превзела – става въпрос за населено място с официално 35 души население още преди старта на пълномащбната война. Линията на боеве в това направление е Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи, всичките тези селца са на десетина-петнадесет километра югозапад-северозапад от Авдеевка. А руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише в сутрешния си обзор, че "Въоръжените сили на Украйна няма да напуснат Невелско просто така", защото след това имало само голи полета чак до Карловка.

Путин го заболя: Русия разтяга локуми за атаките на "руските доброволци" (ВИДЕО)

Като цяло Пегов не вижда особени промени на ситуацията в нито едно направление на фронта в Украйна. Същото може да се каже и за обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук - там като руски успехи се отбелязва превземането на 2 позиции, 1 при Григоровка и 1 при Върбово, в западната част на Запорожка област. Това показва дребнотемието на обзора и че няма нищо съществено в руска полза. Мълчанието за Бахмут, за Купянск и Лиман е оглушително.

Тази сутрин в руски телеграм канали (например Mash) се появи информация, че има нови опити за атаки откъм Украйна в Белгородска и Курска област. Местата са познати - Тьоткино в Курска област и Нехотеевка в Белгородска област, но има информация и за боеве чак при село Сподарюшино (КАРТА), което е малко по-навътре в руска територия. Най-близкият ГКПП е Козинка - там вчера имаше успешен удар с дрон срещу руска ракетна установка "Град": Разкритие: Видеото на легиона "Свобода за Русия" е заснето на украинска територия (ВИДЕО)

Опасността за Украйна е голяма

Въпреки сегашната стабилна ситуация, в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) предупреждава, че ако се задържи ниското ниво на западна помощ и по-конкретно доставките на снаряди за украинската армия, може да има "внезапни и изненадващи" пробиви на руската армия, защото руското военно командване има лукса да избира къде да пренесе боя, тъй като липсата на оръжие позволява на руската армия да държи инициативата на фронта. Основание за това твърдение е пореден материал в западен информационен източник – интервю на анонимни украински командири на фронта, според които всички украински части са принудени да пестят снарядите.

ISW посочва специално за направлението при Авдеевка, че вероятно части на 90-та танкова дивизия, 74-та мотострелкова дивизия на руската армия и 145-ти мотострелкови полк плюс 10-ти танков полк на милициите на ДНР (Донецка народна република) са значителен оперативен руски резерв, който е получил почивка от поне месец след тежките загуби през есента на 2023 година в битката за Авдеевка, но може да бъде използван за по-силен натиск и разширение на завладяното от руснаците на запад от Авдеевка.

Способността на руската армия да атакува успешно не бива да бъде подценявана на база минали поражения. Показно е как руснаците са успели да елиминират два украински военни хеликоптера Ми-8 в Новопавловското направление и то на 45 километра от боевете в Новомихайловка и Григоровка. Третият хеликоптер, видим на кадрите, се е спасил. В специален материал за случая военният експерт на Forbes Дейвид Акс коментира, че този удар показва как руснаците вече възприемат модерни методи за водене на война - събиране на информация с разузнавателни дронове, бързата ѝ обработка и решение за нанасяне на удар, а не дълго чакане и недоверие от по-висшето командване, с което удобни шансове се пропускат. Съответно, украинците сега трябва да мислят както мислят руснаците още когато HIMARS дойде на фронта - или чувствителни военни активи да отиват още по-далеч от фронта (ударените хеликоптери вероятно са презареждали с нови ракети, за да тръгнат пак на мисия), а това затруднява логистиката, или да бъдат пазени повече - но как, след като ПВО системите и боеприпасите за тях са кът главно заради републиканците в САЩ? На този фон руският опозиционен телеграм канал ASTRA съобщи, че поне 10 руски войници са били убити след удар срещу руски военен полигон в Луганска област, най-вероятно с HIMARS:

ОЩЕ: Украйна пак атакува масирано с дронове Русия, Русия не остава назад: Хеликоптер се разби в Магадан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа