В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

9248
В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Повече производство на боеприпаси и оръжия, повече инвестиции и координация на отбранителните способности... Всъщност Европа подготвя ли се за директен сблъсък с Русия? – пита саудитското издание Asharq Al-Awsat*.

Страните от Европейския съюз възнамеряват да увеличат допълнителните си разходи за отбрана. В същото време ЕС - блок, чиято най-важна цел е поддържането на мира между държавите-членки - се фокусира върху отбраната и сигурността, опитвайки се да се защити от външни заплахи в тези бурни времена в светлината на страховете от нова война в Европа.

Още: Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Фактори, които увеличават ескалацията

Милитаризацията на Европа беше повлияна от много фактори, на първо място от войната в Украйна. Руските войски продължават системно да напредват по фронта, а украинските въоръжени сили страдат от недостиг на боеприпаси и замразяване на предоставената им помощ. Кремъл се оказа по-устойчив от очакваното, писа испанският вестник El Pais на 4 март.

Други фактори включват силната позиция на Китай и нарастващата загриженост за това какво ще се случи с помощта на САЩ за Украйна, ако бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп се върне в Белия дом или ако Вашингтон измести фокуса си от Европа към Азия, за да сдържа Пекин. Европа не иска да се окаже в уязвима позиция, ако избухне нов конфликт.

Наскоро имаше нова ескалация между Русия и ЕС. Москва разпространи сензационен запис на телефонен разговор между висши германски офицери, обсъдили атаката на Кримския мост, който според руската версия и пропаганда доказва участието на западни държави във войната в Украйна. Междувременно германският канцлер Олаф Шолц, въпреки натиска на съюзниците, многократно отказа да прехвърли германските ракети Taurus (Таурус) с голям обсег на Киев. Той обосновава позицията си с опасността Германия да бъде въвлечена във войната.

Още: Африка се превръща в театър на новата Студена война

СНИМКА: Getty Images

В очакване на руска атака

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че заплахата от война за Европейския съюз "не е неизбежна, но не е и изключена". Тя призова страните членки на ЕС "да бъдат подготвени" за подобно развитие.

На 5 март Европейската комисия представи за първи път Европейската стратегия за отбранителна промишленост (EDIP) в отговор на спешната нужда от координирана отбранителна стратегия в лицето на евентуална руска атака. Комисар Тиери Бретон определи EDIP като: "По-бързо производство, по-добро производство, съвместни отбранителни проекти".

Отстраняване на недостатъците във военнопромишления комплекс

Целта на Европейската стратегия за отбранителна индустрия е да се премахнат недостатъците в европейския военнопромишлен комплекс, които бяха открити във войната в Украйна. Тя има за цел по-ефективно и колективно производство в Европейския съюз.

Още: Украйна в НАТО няма да спре Путин. Какво тогава?

Украинската криза разкри всички недостатъци на европейския военнопромишлен комплекс, включително неспособността на предприятията да задоволят нарастващото търсене на военна продукция, както и сериозното изчерпване на военните резерви. Причината беше в така наречените "мързеливи тридесет години". Европейците се наслаждаваха на живота след разпадането на Съветския съюз и с него на комунистическия Източен блок в началото на 90-те години на XX век.

Европейските армии, според статия във френския вестник Le Figaro от 5 март, въпреки увеличаването на производствения капацитет, не са готови да се изправят срещу настоящите заплахи. Недостигът на финансиране за отбраната през последните 15 години остави ЕС неподготвен. Ето защо Европейската комисия се стреми да премахне дисбаланса в разходите за колективна отбрана, като насърчава съвместните военни доставки. Основният проблем обаче остават финансовите затруднения.

Европейската стратегия за отбранителна промишленост предлага набор от правни, регулаторни и финансови инструменти за възстановяване на отбраната. Европейската комисия отпусна на Украйна 1,5 млрд. евро от бюджета на ЕС. Всички тези усилия са насочени към стимулиране на европейската отбранителна индустрия. Целта е да се разработят общи проекти за отбрана в рамките на блока: до 2030 г. 40% от обществените поръчки за отбрана на ЕС трябва да се изпълняват съвместно.

Към укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната

Европейският съюз преосмисля своя подход към сътрудничеството в областта на отбраната, като се стреми да повиши ефективността и да намали разходите за държавите-членки. Предложението включва обединяване на ресурси за създаване на съвместен механизъм за производство на оръжия.

Още: Тръмп направи огромна военна услуга на ЕС с оръжието: Полска позиция

Комисията предлага да покрие част от разходите за увеличаване на производствения капацитет. Тя е готова да даде пари за неработещите промишлени съоръжения и също така обещава да осигури финансиране за бързото възстановяване на производството им. ЕС се надява да премине в режим на "военна икономика" и призовава европейците да поемат повече рискове.

Европейската комисия също така предлага създаването на единен оръжеен каталог (като в САЩ), за да се осигури прозрачност и да се насърчи закупуването на военно оборудване. Тя се стреми да намали финансовите разходи за покупки на оръжие и да развие култура на сътрудничество чрез специализирани правни механизми, подкрепени от европейски фондове.

За съжаление, амбициозният европейски план е изправен пред финансови затруднения: началният принос е само 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС. Европейските страни предложиха емитиране на еврооблигации за 100 милиарда евро, докато Франция, Естония и Полша призоваха ЕС спешно да засили отбранителната готовност на Европа и предложиха нов съвместен заем. Въпреки че страните с ниски военни разходи остават предпазливи, особено Германия, дискусиите относно източниците на финансиране, включително потенциалното използване на замразени средства на Централната банка на Руската федерация, продължават.

СНИМКА: Getty Images

Разчита се на френския военнопромишлен комплекс

ЕС разчита на Франция, която заема уникална позиция по отношение на отбраната. Освен това има много обширни територии извън континентална Европа, което прави Париж играч от световна класа. Това съобщава френският вестник Le Figaro.

Франция се стреми да остане водещ играч във военната сфера повече от 60 години. Сдържането се превърна в основна цел на нейната отбранителна политика. Френският парламент одобри закон за военното планиране, който отпуска 413 милиарда евро от 2024 до 2030 г. за военни разходи. Париж се стреми да проектира, разработва и произвежда различни оръжия за оборудване на френските въоръжени сили, както и за техния износ като част от стратегическото сътрудничество с приятелски страни. Приходите от износа на оръжие позволяват на Франция да инвестира в производството на оръжия от следващо поколение, поддържайки френската армия в челните редици на технологиите.

Още: Война с НАТО: Козовете на Русия

Подготовка за евентуална победа на Тръмп на изборите в САЩ

Обявяването на Европейската стратегия за отбранителна индустрия е част от подготовката за евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 5 ноември. Това е сценарий, който европейските лидери виждат като заплаха за трансатлантическата отбрана, опасявайки се, че Тръмп няма да стане надежден съюзник на Европа, за разлика от настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Европа изпита облекчение, след като Джо Байдън спечели президентските избори в Съединените щати през 2020 г. Но това облекчение няма да продължи дълго, ако Тръмп се върне в Белия дом.

Високопоставен европейски служител каза, че лидерите на ЕС вече проучват как завръщането на Тръмп ще се отрази на блока. Това съобщи Irish Independent. Плановете включват преоценка на отбранителните способности и енергийните ресурси на Европа, тъй като мнозина очакват, че Тръмп няма да бъде надежден съюзник на ЕС.

Европейските лидери ще вземат предвид и евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, когато избират наследник на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Основната характеристика на Тръмп е непредсказуемостта. Трябва да сте подготвени за всичко", предупреди високопоставен европейски служител.

* Източник: Asharq Al-Awsat

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари