Путин 2008 г.: Не ме блазни следващ мандат. 2024 г. се готви за пети (ВИДЕО)

4527
Путин 2008 г.: Не ме блазни следващ мандат. 2024 г. се готви за пети (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

На 17 март 2024 г. в Русия се провеждат президентски избори и най-вероятно името на "новия" президент отново ще бъде Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца. Как се стигна дотук и откога е началото на историята на възхода на Путин?

1999

През 1999 г. Владимир Путин е директор на Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) и никой не е чувал за него. Но тогавашният президент Борис Елцин го назначава за премиер, а по-късно го обявява за свой приемник. 

Още: Сериозни обстрели на руска територия: Загинали и ранени в Белгород (СНИМКИ и ВИДЕА)

2000

През 2000 г. Путин печели президентските избори. Преди това той обещава да се разправи с "терористите". Русия води Втората чеченска война, след като Путин обединява страната заради редица доста странни, но много кървави атентати: САЩ и Великобритания предупреждават за възможни терористични атаки в Москва

Четири години по-късно Путин отново печели изборите, но после изниква проблем - не може да има трети мандат, тъй като руската конституция по това време не го позволява (възможни са само два мандата един след друг). Путин е помолен да остане, но казва че това "никога не го е блазнило."

Как Путин казва, че никога не го е блазнило да остане за следващ мандат и няма намерение да нарушава конституцията вижте във видеото долу преди и след първата минута.

Още: Под дулото на автомат: Избори за Путин в окупираните украински земи (ВИДЕО)

Не го блазни, но остава

Съблазънта я няма, но Путин остава. Сега той е министър-председател, президент е Дмитрий Медведев. Мандатът минава и Медведев предлага Путин отново да стане президент. Всичко е в рамките на закона, тъй като конституционната забрана е само за поредни мандати, а ако не са поредни - няма проблем.

Пред Путин са още шест години на президентския пост - по време на управлението на Медведев мандатът е удължен. В Русия се провеждат масови протести (тогава беше възможно). Именно през 2011-2012 година Алексей Навални става общопризнат представител на опозиционното движение. В протестите от 5 декември 2011 са участвали около 10 000 души.

Още: Маскирани поддръжници на Навални обещаха да саботират изборите в Русия (ВИДЕО)

2020

Извършва се онази промяна в руската конституция, която Путин обеща да не прави. Смисълът - зануляването на президентските му мандати. Сега той отново може да издигне кандидатурата си, защото "обикновените хора" са го помолили: Как Путин ремонтира конституцията по свой образ и подобие

Зануляването

На 10 март 2020 г. първата жена космонавт в света и депутат от "Единна Русия" Валентина Терешкова "неочаквано" предлага да се занулят президентските мандати на Владимир Путин и по този начин да му се позволи да се кандидатира отново. 

В отговор на подозренията, че Терешкова, която рядко се изказва в Държавната дума, е внесла предложението си, изпълнявайки заръка на Кремъл, тя твърди, че е действала по молба на "обикновените" хора. 

Конституцията на Руската федерация е променена и предишните мандати на Путин не се взимат предвид (споменът за съблазънта остава). 

Още: Путин: Ядреният ни арсенал превъзхожда този на САЩ. Чуждите войски в Украйна няма да постигнат нищо (ВИДЕО)

2022

На 24 февруари 2022 г. руски войски нахлуват в суверенна Украйна.  

На 17 март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповедта за арест на Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация. По данни на Киев отвлечените украински деца са поне 20 000: Тормозът продължава: Коефициент на деструктивност за украинските деца в Русия

На 16 февруари 2024 г. Алексей Навални умира в наказателна колония в Полярния кръг, в която е изпратен след неуспешното отравяне с Новичок.

Сочен за основен съперник в президентските избори на Путин, Борис Надеждин е отстранен от надпреварата и обжалва, като му остана само Руският конституционен съд, но времето изтича бързо.

Руски социолог: Възможно е Путин да получи 82% от гласовете на изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

Испания няма да пуска в пристанищата си кораби с оръжия за Израел

Френски съд разреши на хората да просят

Защита от ATACMS за колите на шефовете, не за руските изтребители в Крим: Руско разкритие

Орбан: Фицо е между живота и смъртта, а ни е нужен здрав, за да има мир

Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО)

Зеленски: За първи път от две години нито една бригада не се оплаква от липса на снаряди

Зеленски: Партньорите ни се страхуват Русия да не загуби тази война

Храни куче да те лае: Полицейско куче захапа полицай на протест в Амстердам (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа