Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

3021
Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 април 2024 г.

СВАЛЯНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ВАРИАНТИ, ЕДИНИЯТ ДОСТА РЕАЛИСТИЧЕН

По принцип не може, но понякога може - в България всичко може. Ето как - ПП-ДБ прави мнозинство с опозицията, сменят Росен Желязков като председател на парламента, новият председател вкарва вот на недоверие на служебното правителство и той минава, а след това ГЕРБ-СДС и ДПС да обжалват в Конституционния съд. Такъв сценарий за служебното правителство даде проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, все още член на КЗК с отдавна изтекъл мандат и преподавател по конституционно право.

ГЛАВЧЕВ КЪМ РАДЕВ: КОЙТО ОСУЕТИ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МИНИСТРИ, ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че отговорността за рокадите в правителството е негова и че ако президентът Румен Радев не ги одобри, то държавният глава ще трябва да носи тази отговорност.

БОРИСОВ ОБЯВИ ЯДОСАН, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКА СМЯНА НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви гневен пред журналисти в Тутракан, че вече не иска вече да има рокада във външно министерство.  

ЦИК НЕ ИЗПЪЛНЯВА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС В ЧАСТТА МАШИНЕН ВОТ: ГОВОРИ ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия (ЦИК) не изпълнява задълженията си по Изборния кодекс, що се отнася до машинното гласуване. Това заяви в Студио Actualno Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

ОБВИНЕНИТЕ В КОНТРАБАНДА ПОСЕЩАВАЛИ РАШКОВ В МВР, КОЦЕВ СКРИЛ ЗА ЧАСОВНИКА СИ

Обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови са посещавали МВР по времето на Бойко Рашков. Това се казва в отговор от вътрешното министерство до председателя на временната комисия за "Митниците". Отговорът беше представен от водещия на заседанието Станислав Балабанов. 

НСИ: ПРЕЗ 2023 Г. ДОХОДИТЕ СА ИЗПРЕВАРИЛИ РАЗХОДИТЕ

Доходите на българите през 2023 г. са изпреварили разходите, с което тенденцията, наблюдавана през 2022 г., се обръща. Това се посочва в справка на Националния статистически институт (НСИ).

АКО ДОПУСНЕМ СВРЪХДЕФИЦИТ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА И ПРЕЗ 2026 Г.: ЛЮБОМИР ДАЦОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ние ще завършим годината, при равни други условия, ако се изпълни бюджетът така, както е приет, ще бъдем в условията на свръхдефицит. Което означава, че не само през 2025 г. се отлага влизането в еврозоната, но и 2026-а изглежда нереалистична, защото ако се влезе в процедура на свръхдефицит, тогава нещата коренно се променят и отиват две или три години (да влезем отново в Маастрихтските критерии, бел. ред.). Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ бившият заместник – министър на финансите и член на фискалния съвет макроикономистът Любомир Дацов.

ПВО И ПАРИ ЗА УКРАЙНА, ПОЗИЦИИ ЗА ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЯ: КАКВО РЕШИХА ЕВРОЛИДЕРИТЕ?

Европейският съвет подчерта необходимостта от спешно осигуряване на противовъздушна отбрана на Украйна и от ускоряване на предоставянето на цялата необходима военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и ракети.

УРОЦИТЕ, КОИТО ПОЛША ТРЯБВА ДА НАУЧИ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

В момент, когато ситуацията в Европа ескалира и дебатът сред политиците за необходимостта от прекратяване на войната в Украйна продължава, представители на полския политически елит преминаха към нов етап на политика заради Русия.

РУСИЯ Е МНОГО ОПАСНА, НО ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА ОСТАВА ПРЕДИМНО НА ДУМИ (ВИДЕО)

Русия и помагащите ѝ Иран, Китай и Северна Корея във войната с Украйна стават все по-сериозна заплаха за НАТО. За това предупреди американският президент Джо Байдън в изрична публикация, която се появи в The Wall Street Journal. В нея Байдън казва очевидни неща – Конгресът трябва да побърза с новата американска военна помощ за Украйна, ако Русия спечели, ще окаже директен натиск на Източния фланг на НАТО, а при този сценарий рискът от пряк военен сблъсък между Алианса и Руската федерация расте и може да се наложи САЩ да се намесят директно с военна сила: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

ИЗРАЕЛ УДРЯ ИРАН С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ: ГЕНЕРАЛ ОТ КРЪГА НА ТРЪМП СЕ ТРЕВОЖИ

 

САЩ не трябва да изключват, че Израел ще използва всички средства, с които разполага, включително ядрени оръжия, за да удари Иран, пише американският полковник в оставка Дъглас Макгрегър в статия за The American Conservative. Макгрегър беше номиран за посланик в Германия от експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, което ясно показва уклона на позициите му. Според него Москва няма да толерира подобна атака срещу Техеран и американският президент Джо Байдън не трябва да забравя това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com