Най-важните новини за деня: 26 октомври 2023 г.

3373
Най-важните новини за деня: 26 октомври 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 октомври 2023 г.

"СРАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ": ВАСИЛЕВ НАРЕЧЕ РАДЕВ "ЗАЩИТНИК НА "ГАЗПРОМ"

Радев се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и ЕС. Това е срам за президентската институция. Това коментира финансовият министър Асен Василев по време на брифинг. 

СТАРТИРАНЕТО НА СТРОЕЖА НА 7 И 8 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ДА НЕ ПОВТАРЯ АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОЕКТИ. ГОВОРИ ИВАН ХИНОВСКИ

Изключително важно е в един период, когато спрем въглищните централи трябва да имаме независима мощ, която да не зависи от вятъра и слънцето. Прави чест, че ръководството на Министерство на енергетиката подготви пътната карта за реализирането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Важно е да не се повтори грешката на американския проект. 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОКЪТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР СЛЕД 2 ГОДИНИ: КАЛОЯН СТАЙКОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Никой не може да каже колко ще струва токът на либерализирания пазар след две години. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Ето какво отговори той на въпроса основателни ли са мотивите на президента за налагане на вето върху промените в Закона за енергетиката.

"ДИМКА И ПРЕДИЗБОРЕН ЦИРК": КИРИЛ ПЕТКОВ ПОТВЪРДИ, ЧЕ НЯМА ДА УЧАСТВАТ В ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС

Няма да участваме в утрешното извънредно заседание на Народното събрание. Това е малко димка и прах в очите на хората преди местния вот. Много от кметове на ГЕРБ са на тези постове от много време и трябва да обяснят на хората защо например нямат вода, нямат канализация. Затова им трябва тема, която да отклони вниманието на хората и да се прави предизборен цирк. Това каза съпредседателят на на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

"АЛФА РИСЪРЧ": В СОФИЯ ЩЕ ИМА БАЛОТАЖ, БИТКАТА Е ЗА ВТОРОТО МЯСТО

Битка за София има за второто място на местните избори след три дни, сочи експресно проучване на „Алфа Рисърч“ за столицата. Според резултатите кандидатът на ПП-ДБ и ''Спаси София'' Васил Терзиев получава 29,8% и е следван от издигнатия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 21,1%. На трето място - с по-малко от 1% по-надолу - се нарежда кандидатът на БСП Ваня Григорова. Тя е с 20,2% подкрепа.

РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ НА ПЪТЯ: ПРЕДЛАГАТ ПРАГОВЕ ЗА УПОТРЕБА НА 7 ВИДА НАРКОТИЦИ

Революционна промяна относно използването на наркотици от страна на шофьори предлагат министрите на здравеопазването Христо Хинков, на вътрешните работи Калин Стоянов и на правосъдието Атанас Славов. Употребата на 7 вида наркотици зад волана вече няма да се доказва с установяването на каквото и да е било наличие на тези вещества в кръвта, а само ако са достигнали или надвишават определени прагове.

С ЕТИКЕТ АМ "ХЕМУС": БЕЗ ПЪЛНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ДА МОЖЕ ДА РАБОТИ - ЗАКОНОВА ИДЕЯ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предложи промени в в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще въведат механизъм, чрез който публични държавни или общински инфраструктурни обекти без пълния обем строителна документация, които отговарят на техническите правила, норми и изисквания за съответния вид строеж, да бъдат завършени и въведени в експлоатация. Към тях спадат елементи на техническата инфраструктура, като транспортната инфраструктура и съоръженията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, ВиК инфраструктура, електрически подстанции, хидромелиоративни строежи и др.

ДА ЛИШИШ ЦЯЛ КЛАС ОТ ДОСТЪП ДО УЧИЛИЩЕ: ВЪЗПИТАНИКЪТ НА НГДЕК ПЕТЪР СОМЛЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

През учебната 2021-2022 г. цял един учебен клас е бил наказан да не посещава всекидневно училище. Това се случва в НГДЕК “Св.Константин-Кирил Философ“, разказва възпитаникът на гимназията и настоящ студент в СУ “Св. Климент Охридски“ Петър Сомлев. Ето какво каза той в едмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“:

ИЗРАЕЛСКИТЕ СИЛИ ВЛЯЗОХА С ТАНКОВЕ В СЕВЕРНА ГАЗА, СУХОПЪТНАТА ОПЕРАЦИЯ Е БЛИЗО (ВИДЕО)

Израелските сили (ЦАХАЛ) се подготвят усилено за сухопътна операция в Ивицата Газа, а последните им действия показват, че този ход е още по-близо. През нощта те осъществиха рейд с танкове в северната част на анклава.

САЩ ИЗПРАЩАТ ВИСШИ ВОЕННИ В ИЗРАЕЛ - ЩЕ ПОМАГАТ ЗА ОПЕРАЦИЯТА В ГАЗА

Съединените щати обвиниха Иран в "активно подпомагане" на атаки срещу американски войски в Близкия изток и потвърдиха, че са изпратили малък екип от военни съветници в Израел.

"ГОВОРЯТ ЗА ВОЙНА, НО НЕ ЗА НАШАТА": УКРАЙНА СЕ ПРИТЕСНЯВА ДА НЕ ОСТАНЕ БЕЗ ПОДКРЕПА ЗАРАДИ ИЗРАЕЛ

Основната задача, която сега стои пред Володимир Зеленски, е да върне вниманието на световната общност към Украйна, пише Financial Times. Появата на нова гореща точка на планетата се превърна в сериозна заплаха за него.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ИМА И УКРАИНСКИ, И РУСКИ УСПЕХИ, НО МАЛКИ (ВИДЕО)

Украинската армия е успяла да осъществи напредък на фронта в западната част на Запорожка област – там, където е основното направление на украинската контраофанзива (Орехов – Токмак – Мелитопол). Това се доказва от геолокализирани видеокадри, при това от руски източник – известният военен телеграм канал "Двама майори". Кадрите са западно от Работино (населеното място се намира на 10 километра южно от Орехов) и показват горящ танк "Леопард 2" на 47-ма щурмова бригада, която е основна ударна сила на украинската армия в Западното Запорожие.

"КИНЖАЛ" В ГЪРБА - ЕВРОПА НЕ САНКЦИОНИРА ФИРМИ, СНАБДЯВАЩИ РУСКОТО ВОЕННО ПРОИЗВОДСТВО (СНИМКИ)

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повечето руски отбранителни производства попаднаха под западните санкции, но изпълнителите на предприятията, произвеждащи ракетите "Кинжал" - най-опасната от управляемите руски ракети, използвани във войната с Украйна, все още избягват европейските санкции, което има позволява да внасят необходимите части направо от различните страни на Европейския съюз. Освен това семейството на директора на "Конструкторското бюро по машиностроене", произвеждащо ракетите "Кинжал" се е установило в Европа. 

ATACMS В УКРАЙНА: ЖИВОТЪТ НА НЕРОДЕНИТЕ Е ПОД ЗАПЛАХА? (ВИДЕО)

Решението на администрацията на Байдън да изпрати касетъчни ракети ATACMS в Украйна пренебрегва десетилетия човешко страдание, причинено от тези оръжия. Освен това администрацията умишлено игнорира силния международен консенсус, че отговорното използване на касетъчни боеприпаси е невъзможно. Това е недопустимо – трябват ни нови политики, пише Тайтъс Пийчи в Responsible Statecraft.

МАСОВА СТРЕЛБА В ЩАТА МЕЙН, ПОНЕ 22 ДУШИ СА УБИТИ (ВИДЕО)

Най-малко 22 души бяха убити, а 50 до 60 бяха ранени при масова стрелба в град Люистън, щата Мейн, съобщи телевизия "Фокс нюз", позовавайки се на множество източници от правоохранителните органи, предаде Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество