"Говорят за война, но не за нашата": Украйна се притеснява да не остане без подкрепа заради Израел

5281
"Говорят за война, но не за нашата": Украйна се притеснява да не остане без подкрепа заради Израел
Снимка: Getty Images

Основната задача, която сега стои пред Володимир Зеленски, е да върне вниманието на световната общност към Украйна, пише Financial Times. Появата на нова гореща точка на планетата се превърна в сериозна заплаха за него.

Когато Зеленски влезе в централата на НАТО по-рано през октомври, той завари западните лидери, погълнати от обсъждане на война - просто не тази, която той искаше.

Само четири дни преди посещението на украинския президент в Брюксел, бойци на "Хамас" извършиха изненадваща атака срещу Израел, който отговори с въздушни удари и мобилизира сили за нова война, като отново потопи Близкия изток в дълбока криза. Още: Изтребители и ПВО: САЩ пратиха допълнителни в Близкия изток заради ранени свои войници

Реакцията

Зеленски се постара да се увери, че никой не си мисли, че се бори за вниманието на Запада, като същевременно изрази съчувствие към израелците, които загубиха близки при атаката, и направи паралели между Украйна и Израел.

"Терористи като Путин или "Хамас" се стремят да държат свободни и демократични държави като заложници. И искат власт над онези, които се стремят към свобода", каза Зеленски. "Това означава, че трябва да победим. Това изисква търпение, тази постоянна подкрепа е необходима."

Зеленски също призова „всички лидери да посетят Израел и да демонстрират солидарност с неговия народ“. И ако някой разбира колко е важно да се появи и да представи единен фронт, това е той, Зеленски, чиято страна все още се бори за оцеляване срещу Русия и е силно зависима от западната подкрепа.

Украинският президент попитал премиера Бенямин Нетаняху дали може да дойде в Израел с други лидери, за да окаже солидарност. Според медиите от Йерусалим бързо дошъл студен отговор: „Сега не е моментът“.

Много украинци възприеха този отказ не просто като знак на пренебрежние: за тях подобен израелски отговор се превърна в сигнал за „червена тревога“. Още: Общият пакет на САЩ за Украйна и Израел е сериозно застрашен от републиканците

Като се има предвид изключително бавното темпо на контраофанзивата на украинските сили и никакви признаци, че Русия е готова да отстъпи, Украйна е изправена пред перспективата за продължителен конфликт, който ще изисква безпрецедентна, дългосрочна подкрепа от нейните съюзници.

Войната на Израел с "Хамас" изостря споровете в Конгреса на САЩ, посочвайки различията относно продължаващата подкрепа за Киев в рамките на Европейския съюз и прекъсвайки усилията за ухажване на Глобалния Юг. Украинците се притесняват, че всичко това са признаци, че светът се уморява и се разсейва от други проблеми в ущърб на техните интереси.

Когато външните министри на ЕС се срещнат отново, Украйна вече не е на първо място в дневния им ред от февруари 2022 г. Тя беше изместена от войната между Израел и "Хамас".

Сега украинците се чудят дали светът има решимостта да се фокусира върху две огромни горещи точки едновременно.

В четвъртък, 19 октомври, президентът Джо Байдън призова Конгреса да одобри нов пакет в помощ за сигурността, който включва както Украйна, така и Израел. Още: Подкрепата на Запада за Израел ще навреди на Украйна, а Путин е единственият победител

"Не можем и няма да позволим на терористи като "Хамас" и тирани като Путин да спечелят. Отказвам да позволя това да се случи", каза президентът на САЩ.

Думите на Байдън не помогнаха за облекчаване на безпокойството на украинците, чиито страхове са основателни.

Когато външни наблюдатели отбелязаха 600 дни от руските битки срещу Украйна, самите украинци отбелязаха деня като номер 3525. За Киев конфликтът започна на 20 февруари 2014 г., когато президентът Владимир Путин изпрати войските си в не маркирани униформи в Крим и оттам в източните райони на Украйна, наречени Донбас.

Украинците помнят добре как светът до голяма степен ги пренебрегна след подписването на Минск II през 2015 г., споразумение, което трябваше да служи като пътна карта към мира. Още: "Още няколко месеца": Парите за Украйна в САЩ са на привършване

Това споразумение замрази бойните линии и превърна един горещ конфликт в тлеещ, който медиите, включително Financial Times, в един момент нарекоха „забравеният конфликт на Европа“.

"След подписването на Минск-2 вниманието на света постепенно отслабна, особено през 2016 и 2017 г.", каза Ярема Дух, пресаташе в администрацията на бившия украински президент Петро Порошенко.

Между 2015 и 2022 г. Русия засили контрола си над Крим и териториите на Донецка и Луганска области и започна подготовка за пълномащабна военна кампания.

Зеленски открито заяви какви биха били последствията, ако това се повтори.

„Русия се нуждае от пауза в боевете в Украйна, за да се подготви по-добре за нова, по-мащабна офанзива и след това да атакува съседите на Украйна, които са членове на НАТО“, каза той в интервю за France 2. „Мисля, че Русия ще се възползва от тази ситуация", пише Financial Times.

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров даде ясен отговор на въпроса колко обезпокоени са от офиса на президента, че световната общност е насочила вниманието си към Близкия изток: „Нашата основна цел е отново да привлечем вниманието към Украйна“.

"Няма да повлияе"

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов смята, че войната между Израел и "Хамас" едва ли ще окаже дългосрочно влияние върху подкрепата, която Киев получава от Запада.

„Но ако ситуацията се проточи, е абсолютно ясно, че ще възникнат определени проблеми с факта, че оръжия и боеприпаси ще трябва да се доставят не само в Украйна“, каза Буданов в интервю за вестник „Украинская правда“. Още: Хаосът в САЩ заплашва подкрепата за Украйна. Защо?

Алексей Мелник, ръководител на отдела за външна политика и международна сигурност в Центъра Разумков, счита, че войната между Израел и "Хамас" „вече отвлича вниманието на Запада от помощта за Украйна“. Според Мелник отслабването на медийното внимание "има съответно въздействие върху приоритетите не само по отношение на политическото внимание, но и на ресурсите".

Тъй като конфликтът в Украйна се проточва, в Киев все повече осъзнават, че ще стане по-трудно да поискат милиарди долари в допълнителна подкрепа, особено на фона на други глобални кризи.

Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и военен стратег, който наскоро посети Киев, препоръча Западът да се вслуша в призивите на украинците.

"Въпреки ужасяващата трагедия от 7 октомври, ние не можем да си позволим да бъдем отклонявани от подкрепата за Украйна", каза той. "Русия не е само екзистенциална заплаха за Украйна. Успехът й в Украйна радикално ще промени нормите на международно поведение в много по-мрачна посока. В бъдеще големите авторитарни режими ще бъдат по-склонни да атакуват своите съседи“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари