Най-важните новини за деня: 31 декември 2023 г.

4535
Най-важните новини за деня: 31 декември 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 декември, 2023 година.

БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ШЕНГЕН: ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ГЛАСУВА

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

ДЪРЖАВАТА: ФАЛШИВА НОВИНА Е, ЧЕ В ШЕНГЕН ЩЕ ПРИЕМАМЕ ПОВЕЧЕ МИГРАНТИ

"Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси", обявиха на 31 декември премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

ДЕСЕТКИ ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ: БЕЛГОРОД ИЗПИТА УЖАСА В УКРАЙНА, РУСИЯ ОБСТРЕЛЯ ХАРКОВ (ВИДЕО)

21 загинали, включително 3 деца. 110 ранени, включително 17 деца. 30 от ранените са в тежко състояние, 63-ма – в средно тежко. Има различни по тежест щети в 30 жилищни сгради, 344 апартамента, 3 частни домакинства, няколко стопански и социални обекта, включително училище, лицей и детска градина. 51 автомобила са с щети, работата по оценка на пораженията продължава. Това написа губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в канала си в Телеграм след вчерашните обстрели на града: Русия съобщи за най-малко 14 убити при украинския удар срещу Белгород (ВИДЕО)

ТАКА ИМ СЕ ПАДА ЗАРАДИ АГРЕСОРА ПУТИН: РЕАКЦИИ ЗА ДЕСЕТКИТЕ ЖЕРТВИ В БЕЛГОРОД (ВИДЕО)

Със случилото се в Белгород, войната в Украйна изглежда стигна до нова точка на пречупване. Защото за пръв път от почти 2 години на руска територия бяха дадени цивилни жертви. А коментарите за случилото се почват да се трупат – и няма как да са лицеприятни.

БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ 2023 Г.: ЧЕРНИ СПИСЪЦИ И ЛИПСА НА ЗАЩИТА ЗА БЪЛГАРИТЕ

Историческото вдигане на ветото на България през 2022 г. трябваше да продължи с включването на българите в македонската конституция през 2023 г. Трябваше, но не стана. Първият опит за това се отложи за неопределено време. Нещо повече - продължиха гоненията срещу македонските българи, закриха се българските клубове и се появиха черни списъци за влизане в страната, които станаха повод за напрежение. Ето още какво стана през изминалите 12 месеца в отношенията ни със Северна Македония.

СКАНДАЛИ, БОЙ И ПИЯНСКО ШОФИРАНЕ - КАКВО СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ПРЕЗ 2023 Г.

Политическите турбуленции в държавата през последните няколко години неминуемо направиха българите една идея по-нервни, една идея по-недоверчиви и няколко идеи по-сприхави. Това важи както за обикновените хора, така и за "културните дейци", "големите звезди" и "модерните инфлуенсъри". Кавичките са умишлени, ако не и задължителни.

С КАКВО ЩЕ ЗАПОМНИМ БФС ПРЕЗ 2023-ТА: НАГЛОСТ, КЪРВАВ ПРОТЕСТ И ИЗПРОСЕНА ОСТАВКА

2023 година е към своя край, а Българският футболен съюз демонстрира, че може да копае дъното до безкрай! През изминалите 365 дни част от ръководството на родната централа покори нови върхове на безочливост, наглост и аматьорщина. В същото време подобри личните си (анти)рекорди по масово разпространение на откровени лъжи, а на футболния терен резултатите говорят достатъчно - националният ни отбор завърши 2023-та без победа.

ТРУДНА, ПОЛЗОТВОРНА, ХАОТИЧНА И БЕЗ ПРИНЦИПИ: 2023 Г. СПОРЕД ДЕПУТАТИТЕ (ВИДЕО)

Основното политическо събитие през 2023 година се случи след поредните предсрочни парламентарни избори през април и безспорно това беше сформирането на кабинета Денков – Габриел, чието мнозинство по-късно придоби названия като сглобка и некоалиция.

ПРОГНОЗИТЕ НА FINANCIAL TIMES ЗА 2024 Г.: ТРЪМП, УКРАЙНА, КЛИМАТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО

Екипът на Financial Times сподели своите прогнози за следващата 2024 година. Те обхващат широк спектър от глобални проблеми - от потенциалните военни конфликти, които може да се разразят, през климатичните промени, икономическите тенденции и, разбира се, политиката. Ето какви са основните моменти в прогнозата, а доколко те ще се сбъднат предстои да разберем в предстоящите 12 месеца:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com