Така им се пада заради агресора Путин: Реакции за десетките жертви в Белгород (ВИДЕО)

11606
Така им се пада заради агресора Путин: Реакции за десетките жертви в Белгород (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Със случилото се в Белгород, войната в Украйна изглежда стигна до нова точка на пречупване. Защото за пръв път от почти 2 години на руска територия бяха дадени цивилни жертви. А коментарите за случилото се почват да се трупат – и няма как да са лицеприятни.

Обобщението дотук

Според информация в официалния телеграм канал на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков загиналите цивилни са вече 24 тоест трима повече от това, което последно беше обявено. Сред загиналите има 4 деца, 108 са ранените. Установени са различни разрушения в 37 жилищни сгради, 453 апартамента, 3 частни имота и 7 социални обекта, както и щети по 53 автомобила: Десетки цивилни жертви: Белгород изпита ужаса в Украйна, Русия обстреля Харков (ВИДЕО)

Няма отмъщение, когато говорим за нашественик

Световноизвестният руски гросмайстор Гари Каспаров, който е политически опонент на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, изказа позиция за случилото се в Twitter. Основният аргумент – не може нашественик да претендира за отмъщение: "Русия бомбардира цивилни цели в цяла Украйна от близо 2 години. Непредизвикано, всеки един удар. Претенцията която и да е от тези терористични атаки да е някакъв вид легитимно наказание е абсурдна и вредна".

Още по-директно реагира Чехия, след като Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради Белгород. "Единствено Русия е виновна за десетките хиляди жертви във войната. За нещастие, Русия постоянно използва платформата на Съвета за сигурност за дезинформация и пропаганда по отношение на войната. Не вярваме сега да е по-различно" - това са част от думите в официално чешко изявление, с което се отказва участие в заседание и брифинг на Съвета.

Крайно лаконичен, но право в целта е и коментарът на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Той публикува съобщение на руското МВнР как случилото се в Белгород е изражение на "нацисткия режим в Киев" и британски и американски инструктори били директно замесени в организацията на "терористичната атака". "Русия говори само ден след като уби 30 невинни цивилни в цяла Украйна" (бел. ред. - жертвите от руската атака на 29 декември станаха 39, а тази сутрин се увеличиха, след като ръководителят на военновременната администрация в Днипро (Днепропетровск) Сергей Лисяк каза, че убитите само в тази област са вече 7, а в Киев загиналите станаха 21 – почти всички бяха затрупани от отломки след обстрел на складове в едно от предградията на украинската столица. Киев ще посрещне Нова година в траур - 1 януари е обявен за ден на траур. Долните две видеа - първото е е от Днипро, второто от район "Шевченко" в Киев и единият от поразените складове): Ужасът в Украйна след унищожителната руска ракетна атака (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Рьопке обръща внимание и на публикации от украински профили в социалните мрежи – че след като обикновените руснаци подкрепят "специалната военна операция" (наглото име на подпалената от Путин война в Украйна), тогава следва да понасят последиците ѝ. "Това предвидих преди 3 месеца – ако Украйна осъзнае, че не може да победи Русия на бойното поле, ще се обърне към други способи". Рьопке добавя и, че още не е ясно дали големите поражения в Белгород са украинско дело или основната причина е некадърна работа на руското ПВО. Версията как отломки от руски ПВО ракети всъщност основно са паднали в центъра на града и са предизвикали голямата трагедия отдавна се разпространява в украинските медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа