С какво ще запомним БФС през 2023-та: Наглост, кървав протест и изпросена оставка

8621
С какво ще запомним БФС през 2023-та: Наглост, кървав протест и изпросена оставка
Снимка: БГНЕС/ колаж Actualno.com

2023 година е към своя край, а Българският футболен съюз демонстрира, че може да копае дъното до безкрай! През изминалите 365 дни част от ръководството на родната централа покори нови върхове на безочливост, наглост и аматьорщина. В същото време подобри личните си (анти)рекорди по масово разпространение на откровени лъжи, а на футболния терен резултатите говорят достатъчно - националният ни отбор завърши 2023-та без победа.

2023 година започна с расистки скандал, главен герой - Гонзо

Връщайки се в началото на годината, ще си спомним за един невероятен скандал. "В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор", заяви техническият директор на БФС Георги Иванов. Противоречивите думи на Гонзо обаче останаха в сянката на последвалите събития.

ОЩЕ: Самозабравилото се БФС и новоизлюпеният му глашатай

Вар БФС Гонзо

Битката за БФС

В средата на март месец битката за поста президент на Съюза отново излезе на преден план. Легитимността на Борислав Михайлов като законно избран ръководител бе препотвърдена. Софийският градски съд прекрати делото, заведено от два аматьорски футболни клуба от Плевенска и Бургаска област срещу проведения на 12 октомври 2021 година конгрес на БФС, в който Михайлов победи прекия си конкурент Димитър Бербатов.

И нападките между двата лагера заваляха. Екипът на бившия нападател на Манчестър Юнайтед алармираше за солиден брой изключени клубове, с цел лишаване от право на глас при евентуален бъдещ конгрес. От другата страна отговорите също не закъсняваха. Напрежението достигаше връхната си точка при мачове на "лъвовете", тъй като те са продукта от управлението на системата футбол. Не че за efbet Лига БФС блестеше с изумителни решения...

Език мой, враг мой: Наглият Лечков под светлината на прожекторите

Все пак обаче имаше промени. Председателят на Съдийската комисия към ведомството Виктор Кашай официално напусна поста поради "семейни причини", а по-късно бе заменен от Давид Борбалан. Наближаваме най-скандалния момент от годината за Михайлов и компания, но преди това вицепрезидентът Йордан Лечков прикова вниманието към себе си чрез свое интервю пред Томислав Русев от Дарик радио. Бронзовият медалист от САЩ 1994 попита нагло "Кой ни иска оставките?" и след няколко дни получи ответна реакция от съгражданите си. Освен това някогашният легендарен полузащитник предизвика гнева на наши именити спортисти и ръководители с непремерения си изказ. Език мой, враг мой...

ОЩЕ: Шампиони в борбата показаха "неуспехите" си на Лечков (СНИМКИ)

Скандирания "Оставка" в 18-ата минута и протест срещу БФС

Недоволството у родните почитатели на любимата ни игра срещу легендарните състезатели, които се оказаха не чак толкова добри управленци, нарастваше. Феновете послушаха призива на Бойко Величков за скандирания: "Оставка!", насочени към ръководството на БФС в 18-ата минута от мачовете от Първа лига. Моментът бе избран като символ на 18-годишното управление на властимащите. Инициативата набра огромна популярност, а в този период се обяви и протест с две основи искания:

  • Незабавна ОСТАВКА на Борислав Михайлов и ръководството на БФС!
  • Свикване и провеждане на спешен нов Конгрес на БФС и избор на ново ръководство, не по-късно от февруари месец 2024г.!

Главата на Кръстаич падна, сагата преди кървавия протест започна

Междувременно националният ни тим, воден от Младен Кръстаич, продължаваше да записва срамни резултати. В крайна сметка се взе решение договорът на сръбския специалист да бъде прекратен. На поста бе назначен Илиан Илиев. А какъв първи мач начело на "трикольорите" имаше той... Двубоят на 16 ноември срещу Унгария ще остане в историята на българския футбол с кървавия протест извън пределите на стадион "Васил Левски". Но всичко започна с писмо на УЕФА, в което централата препоръча срещата България – Унгария, планирана за 16-и ноември, да се премести в Пловдив и да се изиграе без публика. Причината - високата оценката на риска след анализ от страна на отдела по сигурност и безопасност.

Как се е стигнало до това писмо? Кой кого е подтикнал? Кой е инициирал среща между БФС и СДВР седмици преди евроквалификацията? Въпроси, по които се изговори достатъчно. Пет дни преди прословутия мач се оказа, че строителят на стадион "Христо Ботев" не дава разрешение срещата да се състои, тъй като по същото време имало довършителни работи. Стартираха нови словесни престрелки, заговори се за други градове, където потенциално може да се проведе сблъсъкът. Двубой все пак имаше и то на Националния стадион. Протест също се състоя.

ОЩЕ: За да няма деца: Полицаи ритали в корема 19-годишна, протестираща срещу БФС

Вар БФС Боби Михайлов

Срамна вечер в историята на българския футбол

Хаос, бомбички, ранени, унизително пребити случайни граждани и протестиращи, наранени полицаи, водно оръдие, палеж на кофи за боклук - най-общо това бяха резултатите от кървавата вечер, в която се разпространяваше дезинформация в национален ефир. Дори впоследствие МВР само се уличи в лъжа. Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Емил Костадинов пък демонстрира завиден непукизъм и изуми с няколко скандални отговора на журналистически въпроси. А дали не показа и среден пръст след медийната си изява?

Събитията се пренесоха и на политическия терен, където прозираше зависимостта между ръководните фактори на родната централа и някои политически партии. Борислав Михайлов пък беше на разпит в КПКОНПИ, по-късно го изслушаха и в парламента.

Изпросената оставка на Борислав Михайлов

"Подавам оставка, няма да отговарям на въпроси. Нито един клуб не ми иска оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се искат оставки", каза Михайлов пред репортери след заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Поредна лъжа, която от Actualno.com забелязахме, и подробно опровергахме думите на бившия вратар. След това централата насрочи дата за провеждането на извънреден изборен конгрес - 15 март. Основният опозиционер Димитър Бербатов отново заяви намерението си да оглави Съюза. В студио Actualno.com Георги Градев направи сензационни разкрития за тайна среща между Бербатов и Михайлов. Адвокатът по спортно право допусна възможността и сам да се кандидатира за президент на организацията.

ОЩЕ: Изненада! Появи се нов кандидат за президент на БФС

Снимката на Боби Михайлов с бос на "черно тото"

В последните дни от годината Лъчезар Танев върна лентата назад към емблематичната снимка на Борислав Михайлов с боса на "черно тото" Дан Тан от новогодишно тържество в Сингапур през 2010 г. Някогашният ас на ЦСКА разкри още подробности за противоречивия кадър, като призна, че той и Румен Чандъров също са на снимката.

Краят на 2023-та определено беше пълен с емоции във всички краища на палитрата, а без никакво съмнение 100-ата годишнина от създаването на БФС ще остане в историята. Родните футболни деятели обаче са задължени да гледат само напред към бъдещия конгрес, чиято честност и прозрачност сякаш са сериозна въпросителна. Изборът на мястото за провеждането му, неяснотата, свързана с медийното отразяване на събитието, и мълчанието за съдбата на изключените клубове будят сериозни притеснения. Едно е сигурно - предстоят жизненоважни решения за развитието на българския футбол. Ще продължаваме ли да копаем дъното, или този път ще отлепим ютията?

ОЩЕ: "Да спрем измамата": Обявиха нов национален протест срещу БФС

ВАР-ът на Actualno

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

"Не е случайно кой купува ЦСКА в деня, в който забраниха рекламата на хазарт"

Николай Костов остава в Левски

ЦСКА иска национал на Гамбия, подвизавал се в Първа лига?

Шотландци опитват да отмъкнат трансферна цел на ЦСКА и Левски

Николай Костов се срещна със Сираков и каза: Пас съм!

Бербатов вече води преговори с ЦСКА, негов човек е започнал работа при „армейците“?

Левски разкарва Николай Костов, стана ясен заместникът му

Какво предстои за ЦСКА след оттеглянето на Гриша и Данаил Ганчеви? (ВИДЕО)

Край: Гриша Ганчев се оттегли от ЦСКА

Бъдещето на Заги начело на Славия е под въпрос

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ