Най-важното за деня, 24 май 2023 г.

1903
Най-важното за деня, 24 май 2023 г.
Снимка: Организационен комитет на наградата "Букър"

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 май.

"ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ" НА ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА "БУКЪР"

Романът на Георги Господинов "Времеубежише" получи международната награда за литература "Букър". "Времеубежище", преведен на английски от Анджела Родел, стигна до краткия списък от 6 номинации за това престижно отличие. Писателят благодари на родителите си, благодари на издателството си Жанет-45. Благодари и за смелостта на журито да номинира и награди българска книга. Разказа за любимия си празник - 24 май, празникът, на който се празнуват буквите и го честити на български език.

ЗАМЕСТНИК НА ГЕШЕВ ЗАПОЧВА РЕВИЗИЯ НА САРАФОВ, ТОЙ СЕ ОПЛАКА ОТ НАТИСК

Заместник на главния прокурор в лицето на Даниела Машева започва ревизия на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който също е заместник на Гешев. Самият Сарафов определя това като натиск. Това става ясно от отворено писмо до заместник на главния прокурор при ВКП Даниела Машева. Писмото е изпратено от Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и разпространено от БТА. В писмото си Сарафов уточнява, че преди два дни е получил заповедта за ревизия на дейността си по административното и организационно ръководство на службата, както и за методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за периода от 1 януари 2022 г. до момента на извършването на ревизията.

РУСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ СЕ БУНТУВАТ: ПРИГОЖИН ИСКА СМЯНА НА ШОЙГУ, ГУБАРЕВ НАПАДНА ПУТИН (ВИДЕО)

Създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в ново интервю необходимостта от смяна на военното ръководство на Русия и реформиране на армията по подобие на ЧВК "Вагнер". Руският олигарх даде интервю за поредния канал в Telegram, в което заявява риска от поражение във войната с Украйна и очертава своя план за предотвратяване на това. Руската армия е деградирала заради "системата на подлизурството" и заради успешното реформиране на украинската армия "ние можем да загубим Русия", смята Пригожин.

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДА ТАКА, КАКТО ИСКАМЕ - ДНЕС НЕ СПОРИМ И СВАЛЯМЕ ДОСПЕХИТЕ

"Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните пози и титли", каза президентът Румен Радев по време на честване на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Крачим заедно в шествията, студенти и академици, млади и стари, защото в безбрежното поле на науката и културата - цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца. Спомняме си какви сме били - иска ни се да сме като тях - непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора", каза президентът.

ПРОФ. ПАВЛОВ: 24 МАЙ НЕ Е САМО ПРАЗНИК НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, А НА ДЪРЖАВНОСТТА

Вече трета година отбелязваме 24 май под наименованието Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За името на празника, за историята и буквите от Actualno.com разговаряхме с историка проф. Пламен Павлов, който преподава във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Метдоий“. Празникът Проф. Павлов заяви, че името на празника днес е исторически издържано и че е настоявал в него да присъства „българска азбука“.„Това, което създават светите братя Кирил и Методий е старобългарският богослужебен и литературен език. Знаем, че азбуката има малко по-особена съдба. Глаголицата, създадена от тях, в крайна сметка, е постепенно изместена от новата азбука - кирилица, създадена в Плиска от техните ученици“, коментира историкът. „24 май -това не е само празник на просветата и а културата, а на държавността. Той практически още през Възраждането е схващан като път към постигането на българска свобода и държавност. Нека припомня, че през 1915 г., когато нашите войски влизат в Охрид, една местна жена и въобще местните хора казват: „Вас Св. Климент ви доведе“. Делото на азбуката, на светите братя, на техните ученици, е свързвано винаги с България и с българската държавна идея и българската култура и най-вече с българското излъчване в православния свят. Това е един от големите приноси на България в европейската и световната културна съкровищница“, посочи още историкът.

ПРОФ. САЩО ПЕНОВ: ПОВИШАВА СЕ ОБХВАТЪТ НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година показателите за обхвата на децата в училище се повишават. Това каза министърът на образованието в служебното правителство проф. Сашо Пенов в "Денят започва" по БНТ. Той подчерта, че образованието е приоритет на всяко едно управление. "Образованието е приоритет, който си поставя всяка една държава. Ако се замислим върху съдържанието на този празник, този ден, който озарява всички дни в годината, ще видим, че образованието е това, което създава хората, техните умения и което кара държавата да се развива. Идвайки насам си мислех как преди повече от 1000 години се е създала славянската писменост. Тя се е създала именно чрез образованието, чрез учениците на светите братя,които след това да са започнали да налагат и популялизират славянската писменост не само в България", каза проф. Пенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com