Руските националисти се бунтуват: Пригожин иска смяна на Шойгу, Губарев нападна Путин (ВИДЕО)

11171
Руските националисти се бунтуват: Пригожин иска смяна на Шойгу, Губарев нападна Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин заяви в ново интервю необходимостта от смяна на военното ръководство на Русия и реформиране на армията по подобие на ЧВК "Вагнер".  Руският олигарх даде интервю за поредния канал в Telegram, в което заявява риска от поражение във войната с Украйна и очертава своя план за предотвратяване на това.

Руската армия е деградирала заради "системата на подлизурството" и заради успешното реформиране на украинската армия "ние можем да загубим Русия", смята Пригожин.

Според Пригожин ситуацията може да бъде спасена чрез смяна на ръководството на Министерството на отбраната на негови военни приятели и реформиране на армията по подобие на ЧВК "Вагнер". Той смята още, че началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов трябва да бъде сменен с бившия командир на Обединената групировка на войските в Украйна Сергей Суровикин, под чието ръководство руснаците отстъпиха Херсон на украинските въоръжени сили.

"Слушам Путин, но Шойгу (бел. ред. - руският военен министър Сергей Шойгу) трябва да бъде отстранен", категоричен е Пригожин, който е известен и с прякора си Готвача на Путин.

В същото време Пригожин каза, че във "Вагнер" се бият 6000 души, които успешно "могат да командват рота", намеквайки за възможността за създаване на нова руска армия на базата на нейната ЧВК.

Пригожин прогнозира, че резултатът от войната в Украйна ще бъде "стотици хиляди жертви" и призова за въвеждане на военно положение в Русия, смъртно наказание, започване на нова мобилизация, обръщане на икономиката към война и "няколко години живот в образа на Северна Корея“.

Руският олигарх обаче се противопостави на използването на ядрени оръжия от Русия срещу Украйна, сравнявайки подобен ход с опит да убиеш с брадва съсед, който те е ударил в лицето. ОЩЕ: Параноя: Путин в окупираните територии, за да се убеди, че Шойгу не го лъже?

За всичко е виновен президентът и мафиотските кръгове, които са подменили това, което трябва да е държава. Важно е да се разбере – всичко друго са сладки приказки. Това написа в Телеграм Павел Губарев, едно от лицата на т. нар. Клуб на гневните патриоти и самопровъзгласил се преди време за губернатор на Донецк.

Губарев не за пръв път говори толкова открито срещу режима на Владимир Путин, но за пръв път атакува директно издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор: Проруски сепаратист заплаши партиец на Путин заради Игор Гиркин

Губарев разказва и нещо друго интересно – спомен за руската инвазия в началото на войната. По думите му, той е бил един от тези, минали границата с Украйна на 2 март, 2022 година. Украинците обаче ги посрещнали достойно – Губарев говори за изгорени шест колони с техника в Чернобилска област, говори и как украинските военни взривили мостовете, по които руските военни колони трябвало да минат и 2000 превозни средства тежка военна техника били блокирани – танкове, бронирани машини, камиони.

За силата на украинската армия говори и Пригожин – как тя е добре въоръжена и мотивирана, работи почти еднакво силно със западно и съветско оръжие. За тях тази война е както за нас е Великата отечествена война, казва руският олигарх:

Наскоро руската социологическа агенция Russian Field проведе проучване относно нагласите за президентските избори в Русия през 2024 г. Анкетираните са отговорили на въпрос кого биха подкрепили на предстоящите избори. 30,2% са посочили досегашния президент Владимир Путин. Други 28,2% са се затруднили с отговора, а 5,9% не биха подкрепили никого. Останалите проценти са разпръснати сред голям брой потенциални кандидати.

Прави впечатление, че най-голям процент след Путин получава Евгений Пригожин - 2%. След него се нарежда опозиционерът Алексей Навални с 1,8%, починалият бивш лидер на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски с 1,3%, кметът на Москва Сергей Собянин (0,8%), опозиционният политик Иля Яшин (0,7%). ОЩЕ: Пригожин е най-популярният кандидат за президент след Путин според проучване в Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа