Найденов безкомпромисен: Мургавите продавачи на царевица и семки по плажа изчезват

21409
Найденов безкомпромисен: Мургавите продавачи на царевица и семки по плажа изчезват

Започват проверки на мазнините, използвани за готвене, заяви земеделският министър Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.

Българската агенция за безопасност на храните в близките дни ще започне проверка за това дали заведенията за хранене, основно тези по Черноморието изпълняват всички изисквания за употребата на мазнините за готвене. "Проверките на БАБХ в момента са съсредоточени по Черноморието", припомни министърът. Причина за новия тип проверки са множеството сигнали и от миналата година и от тази година за нарушения, свързани с мазнината, която се използва за приготвянето на различни храни, които носят и риск за здравето на хората.

"Малките така наречени капанчета ги очакват много проверки, защото обикновено по-големите заведения могат да изпълняват изискването за различни съдове, в които се приготвя храната, да сменят мазнината, а на малките по плажа е по-трудно", коментира министърът. Инспекторите на БАБХ са строги и санкциите са респектиращи, подчерта той.

"Темата за мазнините е част от здравната ни култура, но понякога сигурно е последното нещо, върху което се замисляме, когато седнем в някое заведение. Често тези неща след това ни развалят почивката", каза още Мирослав Найденов.

Министърът коментира и "разносната" търговия по плажовете. Той се ангажира лично да "пообиколи плажовете", като според него в момента, в който той се появи, и търговците на храна по плажа ще изчезнат. "Аз също лично смятам да пообиколя плажовете. Обикновено където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените, но в случая ще изчезнат", коментира той.

"Ще бъдат санкционирани и тези, които продават храна по плажа, и тези, които носят отговорност. Концесионерът носи отговорност за спазване на законодателството на територията на концесията, така че той няма как да избяга от отговорност. Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те. Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат", каза Мирослав Найденов.

"Това са стандартите. Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните", допълни министър Найденов.

Законът ще се гледа отново член по член

Факт е ветото наложено от президента, законът се връща в НС и ще мине нова процедура по второ четене член по член. Това каза земеде...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com