Найденов: Пропастта между въоръжените ни сили и тези на НАТО расте

11824
Найденов: Пропастта между въоръжените ни сили и тези на НАТО расте
Снимка: БГНЕС

Ако кажа, че има пропаст, която непрекъснато се увеличава в технологично и техническо отношение между това, с което разполагат българските въоръжени сили и нашите партньори от НАТО, ще бъде вярно.

Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде БГНЕС.

Това трябва да бъде предмет на един изключително задълбочен разговор, защото решението не може да бъде търсено само и единствено в рамките на бюджет на МО, добави министърът. Той се срещна с офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на военнородолюбиви и военнопотриотични организации и ги запозна с политиката на Министерството на отбраната в областта на отбраната и Въоръжените сили. Към момента са регистрирани 41 неправителствени организации в сферата на отбраната и сигурността.

Между 150 – 200 - 250 млн. са само средствата, които трябва да бъдат заделяни по бюджета МО за модернизацията и за превъоръжаване освен средствата, които трябва да бъдат заделяни за поддържане на техническата изправност. Следователно това трябва да бъдат средства по бюджета на страната на специален ред целеви средства, каза Ангел Найденов като добави, че трябва да има много висока степен на съгласие между всички парламентарни групи. Той се обърна към депутатите, за да се знае, че тази програма за модернизация, която обхваща период от време до 2028 г. няма да зависи от смяната на политическите формации, управляващи страната и няма да бъде продукт на непрекъсната промяна, смяна или ревизия.

2 млрд. 311 млн. е стойността на програмата, която трябва да бъде реализирана за изграждане на целите за способности на въоръжените сили за периода до 2028 г. "И това не е прищявка на някаква малка грипа политици и генерали, това е потребност на страната и потребност на българските въоръжени сили", каза Ангел Найденов.

Разочарован от това, което видях като маршируване и строева подготовка, каза още той пред офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на военнородолюбиви и военнопотриотични организиции и ги запозна с политиката на Министерството на отбраната в областта на отбраната и Въоръжените сили. На нея ветераните и запасните военни казаха, че с изключение на гвардейците, останалите военни на пешия парад не са били подготвени.

За военния парад министърът каза, че ситуацията ще бъде променена. "Трудно мога да си представя,ч е това наистина може да бъде показано на парад по повод на празника на Българската армия", каза той и подчерта, че не упреква военнослужещите и командирите. Той видял хора, които "дори не можеха да движат ръцете си, камо ли да маршируват в една стъпка и ритъм с основния строй". "Давам си сметка, че имат много други задачи професионалните войници в момента, но ще направим всичко възможно да променим ситуацията. Общо взето незаводолителна оценка", каза той.

За нереализирания въздушен парад, той сподели, че много му се искало на 6 май да видим военните въздухоплавателни средства самолети и хеликоптери, за да видим във въздуха въздухоплавателни средства, които с години са били на земята. Да ги видят българските граждани и да знаят, че на тях може да се разчита. "Видях цялата ирония, абсолютно незаслужена, която се стовари върху ВСС", каза военният министър. Той посочи, че в сегашния мандат са вдигнати във въздуха на хеликоптери и самолети, които не бяха използвани, които стояха повече от година на земята.

Министърът на отбраната похвали армията, изпълнявала си задачите, въпреки трудностите

"Въпреки трудностите, които изпитва Българската армия, ние сме в състояние да изпълняваме конституционно поставените ни задачи", заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество