Народният театър излезе с позиция за уволнението на Морфов

5038
Народният театър излезе с позиция за уволнението на Морфов
Снимка: БГНЕС

През последните четири месеца Народният театър "Иван Вазов" бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти. Това се казва в официална позиция на театъра.

Тя идва само часове, след като режисьорът Александър Морфов съобщи, че е бил дисциплинарно уволнен от директора на театъра Васил Василев. Новината дойде след месеци на конфликт между Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева. През октомври главният режисьор надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи "ДПС" и "Изчезвай!", а като причина посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самата Кръстева също съобщи, че от 1 март вече няма да е част от екипа на театъра.

От позицията на театъра става ясно, че със заповедта за дисциплинарно освобождаване Александър Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към театъра, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен", които ще останат част от репертоара на театъра.

"В театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, “Хоро” на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте", се казва още в позицията на театъра.

В нея пише още, че въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, е изместило фокуса на публичното внимание "в опит да бъде подкопано доверието на публиката".

"Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия", пишат още още от Народния театър и допълват:

"След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“."

От позицията става ясно, че постът "Главен режисьор" е бил създаден от настоящото ръководство на театъра специално за  Морфов, "чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев".

"Главен режисьор" е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра", пишат още от пресцентъра на партията.

Според тях Александър Морфов не е съумял "да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция". "За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", уточняват от там.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com