Народният театър подкрепи инициативата на МУЗИКАУТОР за уреждане на авторските права на музиката в театрите

1178
Народният театър подкрепи инициативата на МУЗИКАУТОР за уреждане на авторските права на музиката в театрите
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Народният театър „Иван Вазов“ подкрепя инициативата на МУЗИКАУТОР за необходимостта от зачитане на правата на авторите и заплащане на музикалното съдържание, използвано в сценични постановки.

В изпратено писмо до сдружението и до медиите, директорът на театъра Васил Василев приветства мащабната кампания, която МУЗИКАУТОР предприе към държавните и общински театри, културни домове и собственици на ателиета. В него той подчертава, че Народният театър е сред първите ползватели, които уреждат авторските права съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

Според Васил Василев неотменна част от обществената мисия на театъра е зачитането на правата на авторите на музикални произведения, включени в сценичната продукция, и заплащането на адекватни възнаграждения за това. „Вярвам, че това е важна стъпка и пример в усилията за формиране на балансирана, европейски насочена и адекватна културна среда в България“, посочва директорът на най-големия театър в страната.

ОЩЕ: Френски визуално-поетичен спектакъл гостува в Народния театър

Народният театър „Иван Вазов” продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения. На сцената му поставят най-интересните български режисьори и сценографи, които създават лицето на съвременния български театър. В репертоара на театъра има общо 57 заглавия, а всеки сезон се изиграват над 600 представления и се представят около 10 премиерни спектакъла.

МУЗИКАУТОР също приветства усилията на Народния театър за развитието на българската култура чрез подкрепата на всички ангажирани в този процес лица, включително и авторите. „Надяваме се подкрепата на емблематичния за страната ни дом на театралното изкуство да срещне разбиране сред всички организатори в сферата“, заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com