Не подкрепяме изцяло влизането на Македония в ЕС, сочи изследване

24259
Не подкрепяме изцяло влизането на Македония в ЕС, сочи изследване

Българите не са съгласни безусловно да подкрепят влизането на Македония в Европейския съюз. Това показват резултатите от ново проучване, което ще бъде представено утре, съобщи социологът Юрий Асланов, цитиран от „Фокус”.

"В изследването на първо място, регистрираме едно много полярно, диаметрално полярно отношение на българските граждани към темата за Македония и за управлението на Македония. Българските граждани се считат определено за близки на македонския народ, и изпитват неподправени симпатии към македонските граждани. Не е учудващо, защото регистрираме голям брой домакинства, които имат някакви родствени връзки и корени в миналото, свързани с Македония. От друга страна имаме полярно остро, негативно отношение към властта в Македония – т.е към институциите, към управлението, към политиката на държавата Македония", обясни Асланов.

Паметникът на цар Душан разбуни Македония

Гражданското сдружение „Събуди се” реагира на поставянето на паметник на цар Душан в центъра на Скопие, пише днес македонск...

По думите му това се е отразило до определена степен и върху главната тема на изследването – отношението на българските граждани към евентуалното присъединяване на Македония към Европейския съюз.

"Доста резервирано е отношението. По принцип, се ползва с висока подкрепа идеята - и Македония, и не само Македония, а също и Сърбия, Черна гора, да се присъединят към ЕС, защото се смята, че това е важно за България, а от това би имал полза и ЕС. От друга страна обаче, за разлика от другите държави, като Сърбия и Черна гора, че дори и Косово, спрямо Македония, българските граждани поставят някакви предварителни условия, без които не са съгласни на безусловна подкрепа. Например, при тестовете, които провеждахме, един от тези въпроси беше - обезателно България да настоява да се подпише преди приемането на Македония в Европейския съюз договор за добросъседство с Македония, в който македонските власти да поемат определени задължения срещу деформациите в политиката при образованието, при изучаването на културното наследство и т.н.", обясни социологът Юрий Асланов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com