Недоволство и петиции срещу струващия милион Пилон на Рожен

3269
Недоволство и петиции срещу струващия милион Пилон на Рожен
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство заради издигането на бетонния Пилон на връх Рожен, пише БГНЕС. Срещу него се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа, както се изразяват критици на проекта в социалните мрежи.

Според идеята, толерирана от най-високо ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. Целият проект е на стойност около 500 000 долара.

Инициативата се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според БГНЕС, министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

В декларация, инициирана от „Демократична България“ по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

ОЩЕ: Пилон "Рожен" получи духовна подкрепа от петте религиозни общности в България

Инициативата е на фондация "Наследство в бъдещето", която организира и фестивала на народното творчество и животновъдството в същата местност, пише "Свободна Европа". Парите за изграждането на съоръжението - 1 млн. лв., се събират от дарения, а проектът е под патронажа на президента Румен Радев.

Пилонът е с височина 111 м, с тегло около 100 тона, съставен от 13 стоманени секции, разположен върху стоманобетонен фундамент с размери 10 на 10 м и дълбочина на изкопа около 3,5 м.

Поляната на Рожен е вече бетонирана, което породи възмущение и критики в социалните мрежи, както и сигнал до екоминистерството, подаден преди седмица от природозащитната организация "Сдружение за дива природа Балкани".

Още 300 хиляди лева са необходими за най-високото българско знаме рекордьор - Пилон „Рожен“

На 13 юли по време на официална церемония на Роженските поляни ще бъде издигнато българско знаме с рекордни размери - най-високият наци...

Проверка на местната екоинспекция обаче не е показала нарушение - първо, защото пилонът се изгражда точно по начина, по който е обявен, и второ - защото не се намира в защитена от закона зона. Затова и не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда, се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министерството обаче продължава да разследва случая, пише екоминистърът Юлиан Попов в профила си във Фейсбук.

Много хора ми пишат за Роженския пилон. Повдигнах въпроса преди седмица. Самото инвестиционно предложение не попада в...

Публикувахте от Julian Popov в Неделя, 18 юни 2023 г.

В сутрешния блок на БНТ влогърът Асен Генов също подчерта, че е важно да се знае законно ли е да се прави проекта или не. Ако е законно, тогава е субективно кое как изглежда и не може да се забранява, е неговата гледна точка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com