Николай Акимов: Темата за спасяването на българските евреи е и досега фалшифицирана (ВИДЕО)

2632
Николай Акимов: Темата за спасяването на българските евреи е и досега фалшифицирана (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с Николай Акимов – сценарист, кино- и театрален режисьор. Той е заснел десетки хиляди страници от архивите на МИ6, Червения кръст и редица посолства и международни организации, за да покаже истинската роля на България през първата половина на XX век.

Преди няколко месеца на състояла се в Ню Йорк среща на най-големите еврейски организации, на която е присъствал и Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет - бившия конгресмен Тед Дойч, Николай Акимов е направил кратко изложение, изброявайки няколко неоспорими факта. “Факт е, че нито един български евреин не е пратен в лагерите на смъртта. Вторият неоспорим факт е, че Гърция и тогавашна Югославия са окупирани от немските войски и това са окупационни зони на Германия и няма нито един български войник в тия окупационни зони да се бие и да бъде окупатор. Другият неоспорим факт е, че по време на войната българските евреи са трудово мобилизирани. Това е военна трудова повинност, в т.нар. еврейски трудови лагери, които нямат нищо общо с концлагерите. Факт е, че въпреки продължаващото настояване на германците, тези български евреи са разселени в страната и то в страната, а не извън България. И още един факт е, че има около 30 000, дори може би са и повече, евреи от Европа, които са спасени благодарение на българските власти, минали през България и прекарани до Палестина или до Истанбул с кораби или с влакове, кораби плаващи под български флаг.“ Още: "Обявяването на война" от Царство България на САЩ и Великобритания: Политическа игра на властите (ВИДЕО)

„Спасяването на българските евреи е уникален факт, който стои и досега нереализиран, неизползван от българската държава, т.е. това е един огромен морален капитал, който ние досега не може да представим пред света по най-много и най-различни причини.“, казва Н. Акимов. Голяма част от причините могат да се намерят в книгата „VII състав на Народния съд”, която е съставена от документи от този период.

От документите, събрани в книгата става ясно, че народните обвинители, като някои от тях са едновременно и обвинители и свидетели, смятат че „това е първият процес срещу антисемитизма в света“, „Цар Борис III и фашистките правителства са основната причина за да бъдат гонени евреите в България“ и че „българските евреи бяха спасени от прогресивната българска общественост, разбирайте комунистическата партия, от целия български народ и от победите на Червената армия.“, казва Акимов.

Акимов споделя, че копие от т. нар. споразумение Белев-Данекер виси в много музеи на Холокоста по света. Използвано е като доказателство в процеса срещу Адолф Бекерле - един от най-големите процеси след Нюрнбергския процес, с цел да не се допусне Цар Борис III да бъде представен като спасител, а вместо това да се лансира идеята, че БКП и Т. Живков са в основата на спасяването на българските евреи. „Процесът срещу Бекерле изследва много сериозно ролята на България за спасяването на евреите и заключението на съда е, че България не е отговорна за депортацията на македонските и тракийските евреи.“ Още: Силвия Авдала: Музеят на холокоста в Скопие е пълен с фалшификати (ВИДЕО)

Защо и до сега се фалшифицира тази тема, пред кого ще послужи междудържавен „документ“, който съществува само на български, подписан е от длъжностни лица с нисък ранг, в него пише, че това е споразумение между Комисариата по еврейските въпроси, а името на агенцията е Комисарство за еврейските въпроси, има 27 правописни грешки, липсват характерните атрибути за такъв вид документ и има още много други съмнителни детайли - отговор на тези и други въпроси ще научите от видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com