Няколко институции ще следят за нарушители относно винетките

6128
Няколко институции ще следят за нарушители относно винетките
Снимка: БГНЕС

Изключително засилен контрол очаква шофьорите за наличие на винетки в бъдеще. За евентуални нарушители вече ще следят не от Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция", а и от Агенция "Митници" на границата, от Националната агенция за приходите, на пунктовете за годишен технически преглед и при издаването на лицензия за транспортна дейност. Това са предложенията, заложени в Закона за движение по пътищата, които се обсъждат в момента.

Разкрието направи пред Дарик проф. Олег Асенов. Той коментира още замяната на валидните и през 2019 г. хартиени винетки в електронни, като един от експертите, отговарящи за внедряването на системата.

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.

До 31 януари 2018 г. са валидни годишните винетки за 2017 г., напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. От АПИ съветват ...

Малко странна ситуация създава ситуацията, че водачите които не преобразуват винетките си, ще фигурират в онлайн системата като нарушители и ще бъдат спирани за проверка. Те обаче не са нарушители и след като установят наличието на хартиен стикер на предното стъкло, контролните органи ще има пожелават "Приятен път", добави проф. Асенов.

От 17 декември водачите ще могат да закупуват и конвертират винетки на сайта и чрез мобилното приложение на Тол управлението.

Електронната винетка става валидна в рамките на пет минути след получаване на плащане в системата, затова при банкови преводи трябва да се изчака, тъй като те отнемат до 48 часа, каза проф. Асенов. На сайта и чрез мобилното приложение на Тол управлението ще може да се провери, дали винетката е валидна.

Няма краен срок за конвертиране на хартиените винетки, чийто срок продължава и през следващата година. Преобразуването име препоръчително, но не е задължително. Шофьорите, които не го направят няма да са нарушители.

Цените на винетките остават непроменени, въвежда се 3-месечна винетка

През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв...

Глобите от нарушителите пък ще се събират по-ефективно, предвиждат законовите промени, които се разглеждат в парламента.

"Ние сме се опитали да облекчим максимално тази процедура. Първо с възможността да правим електронно връчване за онези потребители, които имаме регистрирани с електронни адреси в нашата система.

Второ, всички наши документи, свързани с правоприлагането, ще бъдат валидни електронни документи, подписани с електронен подпис, което дава възможност на всички институции, ангажирани в правоприлагането, от един електронен оригинал, централизиран, на място и където могат да имат комуникация с нарушителя да му връчат постановлението", разясни още проф. Асенов.

В момента се провеждат последните тестови изпитания на първия етап от изграждането на тол системата - въвеждане на електронни винетки за тежкотоварни и леки автомобили от 1 януари 2019 г. Тол системата, чрез която тежкотоварните автомобили ще заплащат не за време като леките, а за изминато разстояние, стартира на 16 август.

АПИ обяви колко ще глобява за липса на винетки, КАТ не можело да глобява за електронни винетки

300 лева глоба и 70 лева компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които не са си купили винетка и бъдат хванати в нарушение. За камиони...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com