Нова организация ще работи за по-достъпна биохрана в България

11134
Нова организация ще работи за по-достъпна биохрана в България

Все повече българи осъзнават нуждата да променят ежедневието си към по-съзнателно потребление, здравословни и природосъобразни навици, като търсят начини да постигнат това. Реално, обаче, информация за достъпните възможности за такъв начин на живот не достига, и съществуват неуредени правни рамки, които ги възпрепятстват. В това отношение най-затруднена е дейността на гражданските хранителни кооперативи, тъй като законът не урежда свободния обмен на храни без търговски посредник между производителя и потребителя – подход, който все повече се доказва като устойчиво и достъпно решение за здравословното хранене на домакинствата.

На 14 октомври в София беше основано ново сдружение с името „Устойчиво общество” в отговор на нарастващия обществен интерес към здравословния живот в хармония с природните закони и недостатъчната подкрепа за развитие на достъпните му възможности. Идеята дойде от пионерите на хранкооп движението, за да се уреди все по-притискащата ситуация с липса на наредба, регламентираща дейността на гражданските кооперативи за директно снабдяване с биологична и местна храна. Сега общностите, инициирани от самите хора в София, Варна и Пловдив срещат затруднения да обменят свободно продукция без това да се счита за стопанска дейност и такава, изискваща покриването на високи изисквания към БАБХ.

Био храните не били по-полезни от обикновените

Никакво научно изследване не е показало до този момент ясно, че има полза за здравето от био храните, твърди доклад на Американската ...

Приоритетите на „Устойчиво общество” са да подпомага потребителите да се самоорганизират в кооперативи и да подобрява разбирането за здравословно хранене на децата у дома, в детските градини и училищата. Наред с това, организацията ще защитава потребителите от псевдо- биопродуктите, ще насърчава свободния обмен на семена, занаятчийското производство и биоградинарството за лични цели, като ще си партнира и с организациите на биотърговците и биопроизводителите.

Основният ресурс, който ще играе ключова роля за дейността на сдружението, е информационният проект „Органично”, обединяващ уебсайт и електронно списание. Проектът беше стартиран преди година и половина, за да подкрепи усилията на биобизнеса за по-добра биокултура на обществото. С течение на времето обаче, мисията на „Органично” беше прегърната много по-силно от самото общество, и сега сайтът и списанието се подкрепят изцяло от самите читатели, които ги списват, движат и разпространяват свободно. В бъдеще „Устойчиво общество” ще доразвие проекта, предлагайки много по-изчерпателна информация за достъпните начини на здравословен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com